Suđenje Mamiću: I Igor Krota priznao krivnju za izvlačenje novca iz Dinama

Crna kronika 28. stu 202310:23 0 komentara
Dubravka Petric/PIXSELL

Još jedna od optuženika za izvlačenje novca iz NK Dinama u aferi "Dinamo 2", poduzetnik Igor Krota, u nastavku suđenja braći Mamić i ostalima priznao je krivnju za kaznena djela iz optužnice.

Na početku ročišta na osječkom Županijskom sudu Krota je najavio kako želi promijeniti svoj raniji iskaz, a potom izjavio da u cijelosti prihvaća ono što mu se stavlja na teret, da se osjeća krivim za kaznena djela iz optužnice te da ne želi iznositi obranu ni odgovarati na daljnja pitanja.

S obzirom na priznanje krivnje i “u cilju svrsihodnosti postupka” Uskok je predložio da se daljnji postupak protiv Krote razdvoji od ostalih optuženika, što je sudsko vijeće i prihvatilo.

Krota je prethodno otkazao punomoć dosadašnjem branitelju, zbog čega su odgođene prošlotjedne rasprave, kako bi mogao imenovati novog odvjetnika.

Ovo je drugi okrivljenik u aferi “Dinamo 2” koji je priznao krivnju, nakon što se potkraj listopada okrivljeni nogometni menadžer Nikky Arthur Vuksan nagodio s USKOK-om pa je, temeljem sporazuma, osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na pet godina.

Vuksan je proglašen krivim zbog pomaganja u pokušaju zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, a prije sporazumne presude otkazao je punomoć svojoj dotadašnjoj odvjetnici Kseniji Vržini.

U nastavku današnjeg suđenje očekuju se iskazi svjedoka, bivših igrača Jasmina Agića, Nikole Jurčevića i Vladimira Vasilja.

U aferi “Dinamo 2” za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH, i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

U optužnici, na skoro 700 stranica, USKOK tereti Zdravka Mamića da je od 2004. do 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!