Tonino Picula: Sudjelovat ću na unutarstranačkim izborima u SDP-u, neću stajati sa strane

Zastupnik Europskog parlamenta iz redova SDP-a, Tonino Picula, gostovao je u Novom danu kod Mašenke Vukadinović gdje je komentirao crnogorsku rezoluciju, izbore u Francuskoj i Britaniji, ali i izbore u SDP-u.

Picula smatra kako su izbori u Britaniji, održani osam godina nakon referenduma o Brexitu, pokazali da je biračima dozlogrdilo eksperimentiranje i traženje novog britanskog identiteta. “Tu su i krize koje nisu posljedice Brexita, tako da je pobjeda Laburista bila očekivana, ali ni njima neće biti jednostavno jer nasljeđujeu jednu tešku situaciju u vladi i ostaje vidjeti koliko će zadovoljiti velika očekivanja birača”. rekao je.

Komentirao je i uspon desnice u Francuskoj. “Fascinantan je podatak da je na tim izborima 10 milijuna ljudi više glasalo za stranku Marine Le Pen nego na zadnjem izborima, Došlo je do ozbiljnog pomaka i biračko tijelo je pokazalo da ne želi da Emmanuel Macron vlada samostalno. Ostaje činjenica da je on potrošio svoj politički kapital”, dodao je.

Navodi da se promjene u Francuskoj ne tiču samo te zemlje nego i cijele EU. “Nema sumnje da je Macron ovim izborima oštetio politički centar u Francuskoj”, istaknuo je Picula.

Orbanov odlazak u Kijev samo opravdanje

Mađarska je preuzela predsjedanje EU-om, a Picula kaže da su slogani dobar pokazatelj. “Belgija je imala slogan “Zaštiti, ojačati i pripremiti”, a Orbanov mandat je počeo pod sloganom “Učiniti Europu ponovno velikom”. Razlika je što on želi učiniti Europu velikom, a ne EU. Njegov odlazak u Kijev je bio samo opravdanje kako bi mogao otići i u Moskvu. On će sigurno pokušati progurati svoje ambicije, ali postoji neki štiti i mehanizmi koji će ga limitirati”, ustvrdio je.

Picula napominje kako srpski predsjednik Aleksandar Vučić uvelike utječe na Crnu Goru. “Velik utjecaj tu ima i SPC, ali svoju ulogu igra i Milorad Dodik. Crnogorska vlada je mozaička i veliku ulogu ima Pokret za Europu, no ključnu podršku im daju formacije s izrazitom proruskom i prosrpskom orijentacijom koje žele dokazati da je crnogorski identitet regionalna varijanta srpskog identiteta. Ovo samo pokazuje koliko se crnogorski premijer Spajić trudi zadržati na vlasti”, rekao je.

Podrška SDP-a Milanoviću: “Kao da je SDP nevladina organizacija”

Osvrnuo se i na podršku SDP-a Zoranu Milanoviću za novi mandat. “Nakon neuspjeha na izborima trebalo je provesti dubinsku analizu i nije dovoljna samo odlazak predsjednika stranke. Stranka je požurila podržati Milanovića zbog njegovih ambicija. On je zatražio podršku SDP-a da ne bi bio pokraden, nije naveo ni jedan svjetonazorski razlog. Kao da je SDP nevladina organizacije za izborni proces”, dodao je.

“Ne može biti motiv za takvu podršku pretpostavljena pobjeda aktualnog predsjednika, nego je trebalo dati političku podršku na temelju nekog programa”, naveo je Picula.

O mogućoj kandidaturi na unutarstranačkim izborima u SDP-u kaže da je to moguće i iz Bruxellesa.

“Ja ću sudjelovati na unutarstranačkim izborima i neću stajati sa strane. Rokovi za kandidature teku i ja ću svakako objaviti na koju ću se funkciju kandidirati”, istaknuo je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.