Trebaju li hrvatski vojnici pomagati Ukrajini? “Ja znam dečke koji su bili u Iraku, otimali su se”

Vijesti 03. lis 202420:58 0 komentara

S obzirom da nije dobio suglasnost predsjednika Milanovića, premjer će u Saboru tražiti potporu za slanje hrvatskih časnika i dočasnika u NATO-vu misiju potpore Ukrajini. Plenković danima uvjerava kako se ne šalju hrvatski vojnici u Ukrajinu već u Njemačku, ali za sada se čini kako neće uspjeti pridobiti dvije trećine saborskih zastupnika.

Predsjednik Milanović ohrabrivao je hrvatske mornare na vojnoj vježbi Harpun na području srednjeg Jadrana. To je ista ona vježba koju nije dopustio u kolovozu izvan plana i programa. A, sada ne daje ni suglasnost da nekoliko hrvatskih časnika ide u Njemačku u misiju potpore ukrajinskoj vojsci. Pa će premijer Plenković tražiti potporu Sabora.

“Razina obmana i laži koje Milanović širi u javnosti je nezapamćena. Lažno predstavlja hrvatskim ljudima, hrvatskoj javnosti neku tobožnju ugrozu da bi vojnici išli u Ukrajinu na temelju ove odluke. Wiesbaden još nije u Ukrajini nego je u Njemačkoj i riječ je o dva Hrvatska časnika”, rekao je Plenković.

Ali, trebat će mu dvotrećinska većina u Saboru pa je poručio opoziciji, i SDP-u i Možemo! da dobro razmisle kako će glasovati.

“Apeliramo na zastupnike da misle svojom glavom, a ne da ju zabijaju u pijesak i služe kao nojevi u Milanovićevoj predsjedničkoj kampanji, a medije molimo da istinito i objektivno izvještavaju o ovoj temi”, dodao je Plenković.

Podrška DP-a

Iako su oko sličnog pitanja razilazili 2022., sada glavni koalicijski partner Domovinski pokret ipak podržava odluku HDZ-a.

“Ovdje se radi da desetak hrvatskih instruktora ode u Njemačku i obučava Ukrajinske vojnike. Mi protiv toga nemamo ništa jer hrvatski vojnik je i danas na Kosovu i u drugim misijama. Ja znam dečke koji su bili u Iraku, otimali su se jer to im donosi nešto na plaći”, rekao je Stipe Mlinarić Ćipe.

No za dvotrećinsku većinu u Saboru, HDZ bi trebao uvjeriti i dio opozicije. SDP je već jasno dao do znanja da je na strani Milanovića, a i Možemo tvrdi da nije potrebna ovakva pomoć Ukrajini.

“U slučaju drugih aktivnosti ili premještaja, nema više kontrole Sabora, dakle ne odlučujemo o tome šaljemo li brojkom i slovom te i te ljude u točno to mjesto nego o sudjelovanju u određenoj misiji čime oni prelaze pod zapovjedništvo te misije. Mi smatramo da u ovom trenutku to nije za Hrvatsku nužno”, rekla je Sandra Benčić.

I desna opozicija, Most i Suverenisti jasno ponavljaju da vladajući neće dobiti njihov glas za slanje hrvatskih vojnika u Wiesbaden.

“To je uplitanje, uplitanje treće strane, odnosno u ovom slučaju hrvatske vojske među dvije zaraćene strane i interes hrvatske države mora biti na prvom mjestu”, dodao je Marijan Pavliček.

“Ukrajina nije članica NATO saveza i mi itekako pomažemo tim ljudima na razne načine i to naravno treba nastaviti pomagati, ali nema nikakve potrebe da se Hrvatska uključi na takav način da šalje svoju vojsku u Ukrajinu”, smatra Marin Miletić.

Hrvatska će idućeg tjedna biti domaćin summita u Dubrovniku na koji dolazi i ukrajinski predsjednik Zelenski. S njime će Vlada potpisati i Sporazum koji se odnosi na cjelovitu suradnju Hrvatske s Ukrajinom s fokusom na iskustvo u procesuiranje ratnih zločina, u humanitarnom razminiranju, kao i općenitoj potpori Ukrajini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!