Podizanje dužnosničkih plaća kao antikorupcijska mjera? Troskot: To je ismijavanje javnosti

Vijesti 31. srp 202411:57 1 komentar
N1

Zastupnik Mosta Zvonimir Troskot gostovao je u Novom danu kod Nine Kljenak. Komentirao je političke aktualnostii.

Osvrnuo se na nadolazeće predsjedničke izbore, napominjući kako su se kandidati prekasno uključili i da zbog toga kampanja djeluje “umrtvljeno.”

“To je preozbiljna funkcija da bi krenuli s kampanjom samo par mjeseci prije izbora”, kazao je.

Dragana Primorca je ocijenio kao najbolji izbor koji je HDZ mogao pronaći među svojim kandidatima.

Hidrocentrala na izvoru Une: “U životu nisam vidio tako nešto”

Troskotove aktivnosti su posljednjih dana usmjerene na izgradnju hidroelektrane na izvoru rijeke Une kod Donje Suvaje. Smatra da je to pitanje nacionalne sigurnosti te upozorava na gubitak vode za lokalno stanovništvo.

“U životu nisam vidio tako nešto”, kazao je te dodao: “Smatramo da je riječ o ozbiljnoj korupciji. Nit se javlja investitor koji je krenuo s izgradnjom hidrocentrale, ne javljaju se inspekcije nadležne službe i počeo se otkrivati čitav niz nedostataka.”

Ponudio je rješenja: “Prvi smjer u kojem ćemo ići je vraćanje vode u Ustav. Općenito ćemo otvoriti pitanje ravne rasprave jer nije dobro da javnost ne zna za te stvari. Treće, ići ćemo s posebnim zakonom zaštite tog područja jer to nije samo Una. To područje ima oko 200 izvora, što nije mala stvar, pogotovo danas kad voda ima najveću vrijednost.”

Podizanje plaće kao antikorupcijska mjera? “To je ismijavanje javnosti”

Vlada je donijela odluku o povećanju osnovice plaća prema kojoj će od kolovoza predsjednici Republike, Sabora i Vlade, ministri i saborski zastupnici dobiti znatno veće plaće nego do sada – u prosjeku od 60 do 70 posto.

Troskot ističe kako u zadnjih 30 godina nije dolazilo do povećanja plaća te smatra kako se određeni rad mora nagraditi, ali isto tako se zalaže za izbornu reformu gdje bi trebalo doći do 25-postotnog smanjenja zastupnika: “Dogodi se da u mandatu osoba niti jednom ne digne repliku i ne sudjeluje u raspravama.”

Premijer Plenković kaže da je podizanje plaće ministrima antikorupcijska mjera, no Troskot se ne slaže: “Ona jest jedna od stvari koja u drugom ili trećem koraku postaje antikorupcijska mjera. Uzmimo za primjer Singapur –  oni su prije svega ušli u koštac s korupcijom i nakon nekoliko godina nulte stope tolerancije prema korupciji, došli su do toga da im premijer danas ima mjesečnu plaću od 2 milijuna dolara. Oni smatraju da premijer treba imati tako visoku plaću.”

“To koristit kao argument u kontekstu Hrvatske je ismijavanje javnosti”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare