U svježem povrću iz Turske otkriven zabranjeni pesticid

Vijesti 25. lis 202321:23 0 komentara
Unsplash

U svježem povrću iz Turske otkrivena je visoka koncentracija zabranjenog i toksičnog pesticida, javljaju u srijedu iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.

Ostaci zabranjenog pesticida formetanata pronađeni su u svježim paprikama iz Turske, a rizik je ozbiljan, navodi se u obavijesti.

Srećom, pesticid je utvrđen kontrolom uzorka na granici pa je pošiljka paprike vraćena pošiljatelju. Riječ je o proizvodu kategorije slatka paprika, piše Danica.

Otkriven u rujnu

Zemlja prijave je Bugarska, a paprika je trebala završiti i na hrvatskom tržištu. Ovaj put nije zbog strože budnosti inspektora na graničnom prijelazu s EU.

Isti je pesticid, zabranjen u EU, u rujnu otkriven u Hrvatskoj u paprikama uvezenim iz Makedonije. Pronađen je u paprikama koje su se prodavale u trgovačkim lancima.

Formetanat je, inače, iznimno učinkovit insekticid koji se koristi u proizvodnji voća i povrća. Mnoge ga zemlje i dalje koriste, ali zabranjen je na području EU zbog sumnje da može utjecati na zdravlje ljudi.

Visoko je akutno toksičan ako u organizam dospije oralnim putem, umjereno toksičan ako se udahne te ima nisku akutnu toksičnost ako dospije na kožu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!