Tajanstvene žene u lancu utaje poreza: Novac skrivale u Srbiji, ulagale u parcele na Jadranu i skupe aute

Crna kronika 28. lip 202420:00 1 komentar
Ilustracija/Tomislav Miletic/PIXSELL

U skupini prevaranata koji su uspjeli oprati gotovo dva milijuna eura bile su, kako doznajemo i dvije žene. Marina K. bila je, kako tvrdi USKOK, zadužena za podnošenje prijava PDV-a u tvrtkama glavnih osumnjičenika, dok im je Jelena K. Ć. vodila knjigovodstvo.

Već smo javljali da su se u fokusu interesa istražitelja našle tvrtke s područja Bjelovara, čiji su vlasnici nedavno povezani i narko-lancima. No, za sada nema dokaza da bi prali i novac od droge.

Put novca preko off shore tvrtki

Istražitelji vjeruju da su preko lanca tvrtki fingirali poslovne odnose, ne bi li na taj način fiktivno umanjili porezne obveze. Tako izvučeni novac ulagali su u kriptovalute, nakon što su ga prebacili preko više računa raznih off shore tvrtki. Sumnja se da su oprali nešto manje od dva milijuna eura, dok su državni proračun RH oštetili za gotovo 700 tisuća eura.

U prebacivanju novca sudjelovale su upravo Marina K. i Jelena K. Ć. Zanimljivo je da se novac, prema sumnjama USKOK-a, izvlačio i preko neoporezivih primitaka za radnike, te troškova prehrane. Nakon što bi radnicima novac bio isplaćen oni bi ga, tvrdi USKOK, vraćali vlasnicima tvrtki.

Plaćanje fiktivnih računa

Jelena K. Ć. je, kako su rekonstruirali istražitelji, u rujnu i prosincu 2021. prebacila veće iznose, od oko 200 tisuća eura, te 700 tisuća eura na račune dvije austrijske firme, iako s njima bjelovarska tvrtka nije imala baš nikakav poslovni odnos. Na osnovu tih isplata umanjena je porezna obveza tvrtki iz Bjelovara.

Marina K. je pak, financijsku vratolomiju izvela u rujnu 2021. godine. Tada je prvookrivljeni vlasnik tvrtke iz Bjelovara na svoj račun u banci u Beogradu prebacio 100 tisuća eura. Ubrzo nakon toga Marina K. taj novac podiže, te ga prebacuje na vlastiti račun koji je također imala otvoren u jednoj banci u Srbiji. Istražitelji vjeruju da je jedini razlog ovog financijskog manevra bilo skrivanje porijekla novca ranije ilegalno izvučeno iz bjelovarske firme.

Investiranje prljavog novca

USKOK tvrdi i da je Marina K., koja je imala i vlastitu firmu za nekretnine, u ljeto 2022. s nezakonito izvučenim novcem kupovala nekretnine u Hrvatskoj. Tako je utvrđeno da je najprije za drugu tvrtku iz Bjelovara koja se također našla pod ovom istragom, kupila nekoliko poslovnih prostora upravo u Bjelovaru. Na taj je način oprano oko 200 tisuća eura.

Još sto tisuća eura nezakonito zarađenih na utaji poreza uloženo je preko ove posrednice za nekretnine u poveću parcelu na otoku Pagu. Novac je isplaćen privatnom vlasniku od kojeg je zemljište kupljeno.

Jedan od osumnjičenih je za nezakonito stečeni novac kupio i Porsche Macan.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare