Ministar demografije: Od mene protiv stranaca ništa nećete čuti. I moja tri brata su u Njemačkoj

Vijesti 03. lis 202410:14 > 10:41 6 komentara

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić održao je konferenciju za medije, na kojoj je predstavio smjer demografskih mjera i aktivnosti Ministarstva demografije i useljeništva.

“Zašto Ministarstvo demografije i useljeništva? Hrvatska ovisi o narodu, djeci, pronatalitetnoj politici i smatramo da ćemo stvaranjem ovog ministarstva pomoći u rađanju više djece. Vjerujem da će ovo ministarstvo nadživjeti mene, ali i druge ministre te da će trajati na dobro hrvatskog naroda. Nadam se i da će se stvarati mjere koje će pomoći povećanju nataliteta”, izjavio je Šipić pa nastavio:

“Ako neće biti kvalitetno postavljenih temelja ovog ministarstva, neće biti ni pozitivnih pomaka. Moja odgovornost je učiniti upravo to. Ministarstvo je kao dijete koje se tek rodilo, koje se tek treba razviti. Pokušavamo ga postaviti na noge. Ne možemo mu odmah dati da uzme štrucu kruha i da je spremno za školu. Ne može to tako. Volim ovaj slikoviti govor, vjerujući da će i ovo ministarstvo proći porođajne prve muke.”

Naglasio je da dovođenje posebnih savjetnika nije uhljebljivanje i da je svjestan kako ne može sam znati sve. Istaknuo je i da nije bilo lako naći kvalitetan prostor. Na kraju je pronađen na zagrebačkom Trgu Nevenke Topalušić 1, ali nije idealno.

“Mi smo sad na 11. katu, a djelatnici su na 14. katu. Baš se pitam kako se sad, po ovom kišnom vremenu, snalaze da ne pokisnu. Veliki je izazov stvaranje ovog ministarstva, ne samo zbog prostora nego i stručnjaka oko mene. Ako ostanemo u zapećku, onda je tamo i cijela demografija. Takav pristup nije održiv, riječ je o bitnoj temi za opstanak domovine. Ono što je dosad odrađeno, jest da smo predložili lakši povratak naših iseljenika.”

“I moja tri brata su u Njemačkoj”

Tvrdi da je nekima sporno što se Hrvate iseljenike povratnike oslobađa poreza na dohodak.

“Imamo li mi sad neke koristi od njih, osim novca koji šalju? Naša intencija je dati neki ritam i poticaj. Znamo da to neće napraviti čudo, ali ćemo imati cjelovitiji pristup, posebno prema gospodarstvenicima koji žele ulagati i posebno prema onima koji se žele vratiti. Dakle, imamo useljeničku, demografsku i integracijsku politiku. Od mene protiv stranaca ništa nećete čuti. I moja tri brata su u Njemačkoj. Imaju svoja prava, ali poštuju zemlju u koju su došli”, smatra ministar.

Potom je citirao predsjednika Zorana Milanovića, ali nije ga direktno spomenuo.

“Kako je jedan europski političar ovih dana rekao, mi smo mala zemlja i posebna kultura. Kad netko dođe mora se kulturno uklopiti, naučiti jezik, prihvatiti lokalnu kulturu i pokazati poštovanje prema zemlji u koju su došli.”

Upozorio je još jednom na situaciju jer se u kolovozu ove godine rodilo 420 manje djece nego u istom razdoblju prošle godine.

“Ako to nije alarm, ne znam što jest. Ako nas to ne obvezuje na domoljuban i savjestan pristup, ne znam što će. Još ću jednom reći – otklanjam strančarenje i uvrede. Moj poziv svima da predlože nešto pozitivno još uvijek stoji, ali nema tih prijedloga kolega zastupnika koji drže govore i kritiziraju.”

Usporedio je poticaje poljoprivrednicima s demografijom

“Poticaj za magarca je 311 eura. Tko će uskoro držati te magarce, krave i druge životinje? Ti poticaji su potrebni, ali što s djecom? Ovih 309 eura majkama za dijete je premalo. Zato predlažemo sto posto povećanja porodiljnih naknada. Treba razmisliti o njima, treba razmisliti o dječjem doplatku.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare