Požar u Zaprešiću pod kontrolom, još se ne zna uzrok: Plastične mase i vjetar otežavaju intervenciju

Vijesti 20. lip 202408:47 > 10:28 2 komentara
N1

Veći dio požara koji je u srijedu navečer planuo u tvrtki za zbrinjavanje otpada EKO FLOR u Zaprešiću je ugašen, izvijestio je u zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus, a mjerenja kakvoće zraka su dobra. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Dario Kezerić rekao je da je požar pod kontrolom vatrogasaca.

Alan Labus istaknuo je da je požar sveden na minimum: “Mi imamo sada emisiju štetnih plinova na deset ili 20 posto u odnosu na ono što smo imali jučer u večernjim satima. Prva preliminarna istraživanja kvalitete zraka u Zaprešiću tijekom jutarnjih sati pokazali su da je kvaliteta zraka dobra. Sve škole i ustanove mogu normalno funkcionirati na današnji dan”, kazao je.

N1/Tea Mihanović
N1/Tea Mihanović
N1/Tea Mihanović
N1/Tea Mihanović

Zamjenik gradonačelnika zahvalio se svim službama koje su sudjelovale u gašenju požara i objasnio koje su lokacije odabrane za mjerenje kvalitete zraka: “Odabrane su tri lokacije, najbliži urbani dio samog požarišta i dvije osnovne škole u urbanom dijelu. Nastavni zavod Andrija Štampar utvrdio je da je kvaliteta zraka dobra. Škole rade normalno, naša je preporuka da u neposrednoj blizini samog požarišta, kao što su Novi dvori, građani ne odlaze još na tu lokaciju”, rekao je Labus.

Preventivne mjere

Labus je i naveo preventivne mjere kojih bi se građani trebali pridržavati tijekom dana: “Zatvarati prozore ako nije nužno da budu otvoreni”, rekao je.

“Grad Zaprešić ne izdaje građevinske niti uporabne dozvole. Ne mogu komentirati je li taj objekt uvjetan za gospodarenje tom frakcijom otpada odnosno plastikom, to će utvrditi nadležna tijela. Ono što mogu reći je da bi bilo normalno da se u objektu nalaze hidranti i ne znam je li toga bilo”, dodao je zamjenik gradonačelnika.

Vatrogasni zapovjednik Željko Barun istaknuo je da je situacija pod kontrolom te da su vatrogasci i Civilna zaštita odradili dobar posao: “Bilo je 200 vatrogasaca i uspjeli smo obuhvatiti požar, najbitnije je da nitko nije zatražio liječničku pomoć i požar se nije proširio ni na jedan drugi objekt”, istaknuo je.

Zapovjednik nije mogao potvrditi da će požar biti ugašen danas te istaknuo da prijeti i urušavanje objekta.

Požar pod kontrolom vatrogasaca

“Dojava o požaru plastike u tvrtki za zbrinjavanje otpada EKO FLOR u Zaprešiću stigla je 19. lipnja u 18:57.

Na intervenciji je sudjelovalo ukupno 19 vatrogasnih postrojbi, 98 vatrogasaca sa 36 vozila. S područja Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije sudjelovali su: JVP grada Zaprešića, DVD Vukovo Selo, DVD Sveta Nedelja, VZG Sveta Nedelja, DVD Bistra, DVD Strmec, DVD Rakitje i DVD Zdenci Brdovečki. U ispomoći sudjelovali vatrogasci iz JVP Grada Zagreba sa 5 autocisterni i 15 vatrogasaca iz svake postaje te još 6 autocisterni i 18 vatrogasaca iz 6 DVD-a Grada Zagreba.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Dario Kezerić: “Situacija je pod kontrolom, ostalo je oko 30 posto površine za ugasiti, a na terenu je trenutno 26 vatrogasaca sa 13 vozila. Vatrogasci će i danas tijekom cijelog dana biti ovdje i raditi na gašenju požara“, napisali su iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

Uzrok požara još nije poznat

Alan Labus istaknuo je da uzrok požara još uvijek nije poznat.

Željko Barun kazao je da će požar trajati još neko vrijeme: “Nakon što ugasimo požar policija i ostale službe će utvrđivati uzrok požara”, rekao je.

“Ne mogu reći da je intervencija privedena kraju, plastične mase i vjetar otežavaju”, dodao je Barun.

Kvaliteta vode i zraka dobra

Dodao je da se jedan dio zgrade urušio.

Damir Benčević, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zaprešića, osvrnuo se na kvalitetu zraka i vode: “Kvaliteta vode za građanstvo je prve kategorije, nema nikakvog ograničenja i problema. Što se tiče zraka na 50 metara nema stranih čestica i izdimljavanje što se vidi je vodena para. Bilo bi dobro da alergičari i oni osjetljiviji i dalje poštuju upozorenja da se zatvore prozori na 24 sata, da stave masku ako moraju van, operu voće i povrće ako imaju vrt”, istaknuo je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare