VIDEO / Razočarani turisti u Istri: Dugo smo štedjeli za odmor, a dočekalo nas je ovo

Vijesti 21. kol 202409:26 2 komentara
Srecko Niketic/PIXSELL

Što je najviše razočaralo turiste koji su ovo ljeto posjetili Istru? Na nekoliko mjesta prošlog tjedna ponovno je uočeno cvjetanje mora.

To znači da se na morskoj površini ponovno pojavila smeđa sluz koja nastaje jer u moru ima mnogo organske tvari bogate polisaharidima – to su složeni šećeri, koje najvećim dijelom oslobađa biljni plankton.

Prvi spomeni cvjetanja mora u Jadranu datiraju iz 18. stoljeća. Fenomen nije opasan, no zbog smeđeg sloja na površini mora mnogi su turisti dane uz more radije provodili na suhom nego u vodi. Mulj je praktički ispraznio plaže.

“Nitko više ne ulazi u more, svi su na bazenima”, požalili su se posjetitelji u Poreču.

Društvene mreže preplavile su videi i fotografije turista koji masovno izražavaju svoje nezadovoljstvo ovim prirodnim fenomenom i iznose svoja iskustva iz Istre.

“Štedjeli smo cijelu godinu za ovaj odmor, a evo što nas je dočekalo”, napisala je jedna korisnica TikToka.

“Vozio sam se 16 sati od Njemačke do Hrvatske da ovo doživim”, požalio se drugi korisnik.

“Mnoge hrvatske plaže prekrivene su algama pa se ovdje u Poreču ne može kupati. Moj muž je jučer pokušao i plivao, ali je izašao iz vode kao sardina natopljena uljem. Stvarno neugodno”, opisala je svoje iskustvo treća korisnica.

@luddi78 Derzeit sind einige Strände von Kroatien mit der Meeresblüte befallen. Das baden ist somit bei uns in Porec nicht möglich und die Rückstände bleiben wie schmieriger Rotz an einem hängen.😛 mein Mann hat es gestern getestet und kam wie eine Ölsardine wieder raus. Er fand das echt ecklig 😅 #croatia #porec #istrien #meeresblüte #meer #rotz ♬ Tropical Beats – FASSounds

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_0

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare