Vlada napala Milanovića: Po običaju je nedosljedan i neiskren

Vijesti 02. lis 202418:31 3 komentara
Zoran Milanović sjedi i gleda u kameru
Srecko Niketic/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović je bio na summitu u Washingtonu, gdje se usvojio tekst Deklaracije šefova država i vlada te se pritom nije ogradio od osnivanja NATO-ove aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU). Vlada ga zbog toga žestoko napada.

“Po običaju nedosljedan i neiskren, sada sprečava odlazak pet hrvatskih časnika u zapovjedništvo NSATU-a u Njemačkoj”, naglasili su iz Vlade.

Objavili su u cijelosti Nacrt prijedloga odluke Hrvatskog sabora o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u NSATU-u, koju je potpredsjednik vlade i ministar obrane Ivan Anušić uputio predsjedniku Zoranu Milanoviću na davanje suglasnosti, koju je predsjednik na kraju uskratio.

“To je nužno kako bismo u cijelosti otklonili potpuno neistinite i zlonamjerne interpretacije o tome da je namjera sudjelovanja u NATO-ovoj aktivnosti, “slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu” ili “uvlačenje Hrvatske u sukob s Rusijom”, što su laži kojima Zoran Milanović kontinuirano, već godinama, zastrašuje javnost. Prije svega, važno je napomenuti da je Ministarstvo obrane u odluci već unaprijed predvidjelo da pripadnici OSRH ne mogu biti raspoređeni izvan teritorija država članica NATO-a, niti angažirani na teritoriju Ukrajine”, poručili su iz Vlade.

Spomenutih pet časnika bi ove, iduće i 2026. godine, prema planu, otišlo u otišlo u Wiesbaden, koji se nalazi u Njemačkoj. Dakle, ne bi išlo u Ukrajinu.

“Nije niti predviđeno slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu, a Milanović je jedino “spriječio” pridruživanje pet ili manje hrvatskih časnika zapovjedništvu NSATU-a u Njemačkoj! Pritom njihova uloga tamo bila bi primarno logistička potpora i koordinacija donacija opreme i sredstava za Ukrajinu. Sama uspostava NSATU-a ima svrhu objedinjavanja i usklađivanja aktivnosti koje države članice NATO-a već rade, osobito u pogledu pružanja vojne pomoći, koju Hrvatska redovito pruža bilateralnim putem Ukrajini”, stoji u Vladinom priopćenju te se dodaje:

“Odluku o pokretanju NATO-ove aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini donijele su države saveznice na summitu NATO-a u Washingtonu u srpnju 2024. Na tom je sastanku Hrvatsku predstavljao Zoran Milanović, koji se tada mogao usprotiviti toj odluci, ali nije. Na summitu je zajedno s drugim šefovima država i vlada usvojio tekst Deklaracije, da bi onda na domaćoj sceni manipulativno iznosio drugačije stajalište. Dakle, bio je u Washingtonu, usvojio zajednički tekst Deklaracije šefova država i vlada i u svom govoru se nije ogradio od osnivanja NATO-ove aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini.”

“Ruši kredibilitet Hrvatskoj”

Prema vladajućima, “ovo svjedoči o Milanovićevom, po običaju nedosljednom i neiskrenom postupanju, a ujedno i štetnom za hrvatske nacionalne interese.”

“To je jednako kao kad je nazivao “izdajnikom” svakoga tko glasa za pristupanje Švedske i Finske u NATO, da bi potom podržao njihovu kandidaturu. Slijedom toga, jasno je da Hrvatskoj ne prijeti nikakvo uvlačenje u rat. Upravo je Milanović taj koji ovakvim potezima nepotrebno izlaže i dodatno izolira Hrvatsku na međunarodnoj sceni, rušeći njezin kredibilitet kao saveznice NATO-a. Time što pomažemo Ukrajini, koja brani svoju slobodu i zajedničke demokratske vrijednosti cijele Europe, ne ugrožavamo poziciju Hrvatske, već naprotiv, postupamo odgovorno i u skladu s našim nacionalnim interesima”, tvrde u Vladi i zaključuju:

“Čvrsto integrirana u okviru NATO-a, Europske unije, europodručja i Schengena, Hrvatska nije nesvrstana niti neutralna država, već je dosljedna u poštovanju međunarodnog prava i osudi ruske agresije, koja je prouzročila ubijanje civila i razaranje ključne infrastrukture u Ukrajini. Za razliku od politike Vlade, Milanović služi kao instrument za provođenje ruske propagande i slabi Hrvatsku poziciju kao saveznice u NATO-u.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare