Željka Godeč na N1 predstavila knjigu o Većeslavu Holjevcu: Bio bi grijeh da ova priča ostane nenapisana

Vijesti 16. lis 202422:21 0 komentara

Knjiga Željke Godeč o Većeslavu Holjevcu, najistaknutijem zagrebačkom gradonačelniku i tvorcu hrvatskog nacionalnog pokreta, predstavljena je u emisiji N1 Newsnight, gdje je autorica razgovarala s Ilijom Jandrićem o Holjevčevom životu i radu.

“Brzo sam zaključila da je Holjevčeva životna priča u svakom smislu dramatična, intrigantna, produktivna i da bi bio grijeh da ostane nezapisana”, kazala je autorica.

Unatoč ograničenom formalnom obrazovanju od samo četiri razreda, Holjevac je ostvario velike uspjehe: “Otpušten je iz škole uz loše karakteristike da je lijen, da mu je nadarenost ispod prosjeka i da bi mu bilo bolje da ide u strukovnu školu.”

“On je mislio da je žrtva klasne nepravde i da su učitelji drugačije tretirali imućniju djecu, no imao je izraženu socijalnu inteligenciju i vremenom se okružio s najboljim mogućim stručnjacima i njih je dosta slušao, uvažavao i na taj način je kompenzirao”, dodala je.

“Mjesec dana prije nego što je otišao u šumu bio je mobiliziran kao domobran. Tu situaciju je pretvorio u svoju korist, ukrao deset pušaka i pohranio ih u grob umirovljenog financijskog stručnjaka. Za tri dana se vraća prerušen u seoskog kovača izvaditi to oružje. Tim oružjem je osnovan Prvi partizanski odred”, istaknula je autorica.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!