Ženske udruge u 14 gradova organiziraju akciju “Prestanite štititi silovatelje!”

Vijesti 18. ruj 202412:13 0 komentara
N1

Više od 40 ženskih udruga u petak će uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u 14 gradova održati akciju "Prestanite štititi silovatelje!" kojom će iskazati solidarnost sa ženama Osijeka i svim ženama koje trpe nasilje te skrenuti pozornost na propuste sustava.

“Na ovaj Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, zahtijevamo hitno zaustavljanje institucionalnog nasilja nad ženama! Zahtijevamo ostavke ravnatelja KBC-a Osijek i ministra zdravstva koji je dozvolio ovakvo stanje zbog slučaja iz Osijeka te odgovornih u Hrvatskoj liječničkoj komori”, priopćile su zajedno udruge. 

U osječkoj bolnici radio je liječnik optužen za silovanje pacijentice dok se vodio kazneni postupak protiv njega i više od pola godine nakon prvostupanjske presude. Uklonjen je iz bolnice tek nedavno nakon medijskog pritiska uslijed reakcija ženskih organizacija iz Osijeka i nove prijave za napad na još jednu ženu.

Udruge su upozorile kako slučaj iz Osijeka nije izoliran i nije jedini te traže hitno usvajanje zakonskih izmjena i pravilnika koji bi onemogućili ovakve slučajeve u budućnosti, poput izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Ona bi obvezala ravnatelje zdravstvenih ustanova da privremeno suspendiraju osobu protiv koje se vodi kazneni postupak za određena kaznena djela, uključujući ona protiv spolne slobode, ona povezana s rodno uvjetovanim nasiljem i kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Traže i izmjenu Zakona o liječništvu, uvođenjem odredbe o privremenom oduzimanju odobrenja za samostalni rad liječnicima protiv kojih se vodi kazneni postupak za ta kaznena djela do pravomoćnosti sudske odluke.

Traže i sustavan pristup borbi protiv nasilja nad ženama – usvajanje nacionalne strategije i donošenje zakona protiv svih oblika nasilja nad ženama te njihovu strogu provedbu.

Udruge traže i transparentnost u sudskim postupcima i javno objavljivanje presuda za nasilje nad ženama, uključujući slučajeve femicida.

Udruge su navele i kako slučaj iz Osijeka odražava dublje probleme unutar sustava – institucionalno nasilje nad ženama koje ih dodatno zastrašuje i ponižava u trenucima kada im je potrebna liječnička pomoć.

Upozorile su i kako se u posljednje vrijeme suočavamo s alarmantnim brojem slučajeva femicida, a kojima su prethodili brojni propusti nadležnih tijela u sprječavanju eskalacije nasilja.

“Institucije, umjesto da štite žrtve, često štite nasilnike. Primjeri su mnogobrojni – silovatelji i dalje rade u bolnicama, nasilje nad ženama se kažnjava novčanim kaznama, a suđenja za femicid i druga teška kaznena djela su zatvorena za javnost, čime se umanjuje ozbiljnost počinjenih zločina”, navele su udruge.

Istaknule su kako više nema tolerancije za propuste i da je vrijeme za akciju.

Udruge zato pozivaju sve da se 20. rujna pridruže simboličnoj javnoj akciji u Zagrebu, Osijeku, Križevcima, Rijeci, Korčuli, Virovitici, Pakracu, Vukovaru, Belom Manastiru, Šibeniku, Korenici, Trogiru, Glini i Bjelovaru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!