Znate li da jednu važnu ispravu možete dobiti doslovno u pola minute?

Vijesti 08. kol 202412:59 0 komentara
ulaz u regionalni ured HZZO-a u Splitu
Miranda Čikotić/PIXSELL

Nakon ulaska u Europsku uniju 2013. godine, a osobito nakon što je postala dio prostora Schengena bez graničnih kontrola, građani Hrvatske u zemlje Europske unije putuju puno jednostavnije, a vjerojatno i češće nego prije.

Jedan od dokumenata koji valja imati prilikom tih putovanja svakako je Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO). Ona se još od 1. rujna 2013. besplatno izdaje svim osiguranicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

No, mnogi vjerojatno i ne znaju za EKZO misleći da im je putno osiguranje dovoljno. Međutim, EKZO i putno osiguranje nisu isto.

Nije alternativa putnom osiguranju

EKZO je besplatna kartica koja u pravilu vrijedi tri godine, a u državama članicama EU-a omogućava korištenje zdravstvenih usluga koje su s medicinskog gledišta nužne, uzimajući u obzir prirodu usluga i dužinu očekivanog boravka, a kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga. U HZZO-u ističu da EKZO nije alternativa putnom osiguranju, što znači da ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno ili izgubljeno vlasništvo. Stoga u HZZO-u kažu da bi uz EKZO valjalo imati i odgovarajuće putno osiguranje.

S tom karticom, osiguranik HZZO-a, koji se tijekom privremenog boravka na području druge države članice EU-a iznenada razboli, ozlijedi ili doživi nesreću, ima pravo koristiti zdravstvenu zaštitu koja se ne može odgoditi do njezinog planiranog povratka u Hrvatsku, a na teret sredstava HZZO-a. EKZO ne pokriva troškove planiranog liječenja u inozemstvu.

Više o EKZO-u možete pročitati OVDJE.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO)
N1info

Rekordno kratak postupak

Mnogi u Hrvatskoj koji su zahvaljujući iskustvima s administracijom uvjereni kako ovdje na izdavanje dokumenata i isprava treba čekati danima ili tjednima, vjerojatno ne znaju da se spomenuta kartica može dobiti doslovno u pola minute, a možda i brže, ovisno o tome koliko ste hitri u utipkavanju brojki.

EKZO se može dobiti bez puno čekanja, praktički odmah, ali ne svugdje u Hrvatskoj. U područnim službama HZZO-a za izdavanje EKZO-a potrebno je podnijeti zahtjev osobno ili putem web-stranice HZZO-a, a tada se kartica preuzima u roku od osam dana.

Na redomatima u regionalnim uredima

No, u regionalnim uredima HZZO-a u četiri najveća grada, gdje dnevno dolazi najveći broj korisnika, EKZO je moguće dobiti na redomatu. Tada postupak traje rekordno kratko.

U Regionalnim uredima HZZO-a u Zagrebu (Jukićeva 12 i Klovićeva 1), Splitu (Obala Kneza Branimira 14) Rijeci (Slogin kula 1) i Osijeku (Kralja Zvonimira 1) dovoljno je na tamošnjim redomatima (na donjem plavom dijelu redomata) u predviđeni utor ubaciti iskaznicu zdravstvenog osiguranja, utpikati OIB ili Matični broj osiguranika (MBO) i plastična iskaznica “izlazi” u roku od desetak sekundi. Sve skupa ne traje više od pola minute.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!