Politički analitičar: DP čekaju daleko veći i ozbiljniji izazovi od Bartulice

Vijesti 11. lip 202422:13 1 komentar

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da će SDSS-ov Milorad Pupovac biti izglasan običnom saborskom većinom za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava ako bude kandidat Kluba nacionalnih manjina, čime je riješeno to pitanje, a koalicija s DP-om će normalno funkcionirati. O tome, ali i drugim političkim aktualnostima u Newsnightu je s našim Ivanom Hrstićem razgovarao je politički analitičar Davor Gjenero.

On smatra da Domovinski pokret neće glasati za Pupovca. “DP neće podignuti ruku za Pupovca. Opozicijske stranke, konkretno SDP, već su najavile da će podržati Pupovca, a i da ga ne podrže, nije moguće formiranje većine koja bi bila protiv te odluke.”

“DP može napraviti pritisak na Bartulicu, ali…”

Posebnu pažnju je posljednjih je tjedana privukao DP-ov Stephen Nikola Bartulica, najprije s imovinskom karticom, a kasnije i Ferrarijem. No, Bartulica je izborio mandat u Europski parlament.

“Bartulica je izabran voljom birača i stranka ne može nakon izbora opozvati biračku bvolju. Može napraviti pritisak na Bartulicu koji bi se mogao dobrovoljno povući od mandata, ali ne bih rekao da je to uvjerljiv scenarij”, kazao je Gjenero i dodao:

“Kakve će biti posljedice i odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, političke posljedice za Bartulicu i DP, to ćemo vidjeti. Hoće li dugoročno DP plaćati neku cijenu i za te političke nespretnosti, to ćemo vidjeti.”

Gjenero smatra da su pred DP-om ozbiljniji izazovi. “Za pretpostaviti je da ih u narednom razdoblju čekaju daleko veći i ozbiljniji izazovi od Bartulice. On će u Bruxellesu početi obavljati svoj mandat, netko će ga zamijeniti u Saboru i ta će priča polako skliznuti na marginu političke javnosti. Svaki put kad će se Bartulica javiti u nekoj vijesti netko će se zlobno prisjetiti ili maminog otplaćivanja kredita ili Ferrarija, ali ne vidim da tu može biti nekog konkretnog političkog problema.”

Osvrnuo se i na njegov dolazak u stožer DP-a u Ferrariju. Na taj potez nisu s odobravanjem gledale ni stranačke kolege.

“Po onom što znam o Bartulici to mi ne priliči njegovom ponašanju, to je vjerojatno PR ideja koja je puno više naštetila Bartulici nego onima kojima se poruka htjela poslati”, smatra Gjenero.

“Krasne poruke iz Vukovara”

Komentirao je i podatak da je Pupovac dobio gotovo dvostruko više glasova u Vukovaru nego lider DP-a Ivan Penava.

“U Vukovaru je najviše glasova dobio Plenković s jedne strane i Pupovac s druge strane i čini mi se da je to sjajna poruka vukovarskih građana, da je to slanje poruke o prioritetima koje očekuju od političara. Velik broj glasova namijenjen je umjerenom centrističkom političaru koji je fokusiran na zajedničke europske politike i poziciji Hrvatske u EU-u. Velik kontigent glasova je namijenjen političaru koji zagovara konstitucionalni patriotizam srpske nacionalne zajednice. Dakle, poslana je poruka o svojevrsnom homogeniziranju hrvatskog političkog naroda”, rekao je Gjenero.

Dodao je da to šalje poruku o umjerenosti i europskom usmjerenju. “Meni su to krasne poruke.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare