Žonja o plaćama: Trebamo hrabrije mjere od Vlade, a ne populističke

Ekonomija 17. svi 202418:14 0 komentara

Direktor portala mojposao.hr Igor Žonja gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović.

Dio Hrvatske koji je nekad bio najbogatiji sad je najsiromašniji, ukazuje Žonja

“Velik dio stanovništva je napustio Hrvatsku. Međutim, ti birači i dalje biraju one koji nas vode. Sad smo mi u tom zatvorenom sustavu. Ne znamo tko je kome taoc. To je logično – većina njih je zaposlena u nerealnom sektoru – znači u lokalnim upravama ili u državnim upravama ili tvornice pod kontrolom lokalne ili državne uprave.

Žonja tvrdi da je vrijeme da se napravi iskorak, ali da bi vodstvo ipak trebalo doći od Vlade. “Trebamo hrabrije mjere, ne populisitčke. Recimo da po ministarstvima prepolove broj zaposlenika kroz period od četiri godine.”

“Kada imate manjak radnika na tržištu, to je idealana prilika da napravite racionalizaciju. Onda vam treba i 100, 200 tisuća manje stranih radnika. Ti ljudi, radeći u takvim okolnostima su postali nespremni za tržište rada. Veliki dio njih opet možete vratiti i nemate toliku potrebu za zapošljavanjem stranih radnika”, dodaje Žonja.

Žonja se osvrnuo i na mirovine.

“Naše mirovine su vrlo male. Osiguravamo mirovine iz budžeta, ne postoji matemtaika, nego samo politika. Ovaj drugi stup koji treba preuzeti sve veću važnost onog trenutka kad je reforma napravljena, on je zaustavljen.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!