FOTO, VIDEO / Dva dlakava pasanca prinova u zagrebačkom ZOO-u: Ovo su im imena

Vijesti 02. kol 202414:35 0 komentara
VIDEO / Zagrebački zoološki dobio dva dlakava pasanca: Ovo su im imena
Ilustracija / Pixabay

Dvije prinove stigle su u petak u zagrebački zoološki vrt, izvijestili su. Dlakavi pasanci, Pedro i Diego, prvi su pripadnici te vrste okoćeni u zagrebačkom ZOO-u.

Veliki dlakavi pasanci Mateo i Milagros u zagrebačkom Zoološkom vrtu u srpnju su postali roditelji, a dvije prinove, Pedro i Diego, uredno se razvijaju, izvijestili su iz ZOO-a u petak, ali i dodali da posjetitelji koji ih žele vidjeti ne smiju ometati mladunčad i trebaju biti strpljivi

Šestogodišnji Mateo koji je u Zagreb stigao iz nizozemskog Leeuwardena, i Milagros, rođena prije godinu i pol u njemačkom Rostocku, sjajno se slažu od prvog dana zajedničkog života pa su njihove neskrivene međusobne simpatije djelatnicima Zoološkog vrta, koji se o njima brinu, ulijevale nadu da bi predivan latino par mogao dobiti potomstvo.

Njihove su se želje i ostvarile 10. srpnja kada su okoćeni prvi veliki dlakavi pasanci koji su na svijet došli u zagrebačkom ZOO-u. Riječ je o dva mužjaka koji su dobili imena Pedro i Diego.

“Mama se o njima lijepo brine i oni se uredno razvijaju. Ploče koje su dio njihova oklopa, a po kojima su pasanci prepoznatljivi, još su meke i nježne. Kako će pasanci rasti, tako će te ploče postajati sve čvršće”, rekla je kuratorica za sisavce u ZOO-u Dijana Beneta.

Mladunci se trenutačno isključivo hrane majčinim mlijekom, a krutu hranu kušaju tek s dva mjeseca, dodala je.

U noćnom dijelu Tropske kuće

Veliki dlakavi pasanci nastambu u zagrebačkom ZOO-u imaju u noćnom dijelu Tropske kuće. “Posjetitelji koji žele vidjeti mladunčad, ne smiju je ometati i trebaju biti strpljivi. Naime, mališani su tek počeli izlaziti iz jazbine u kojoj su se okotili”, istaknuli su iz ZOO-a.

pasanac, pasanci, zoološki
Zoološki vrt Grada Zagreba
Zoološki vrt Grada Zagreba
Zoološki vrt Grada Zagreba

Ženka velikog dlakavog pasanca gravidna je između 60 i 75 dana, a za okot sama izrađuje gnijezdo. Na svijet najčešće donosi dva potomka, a svaki teži oko 100 grama. U prirodi veliki dlakavi pasanci žive u suhim šikarama, polupustinjama i pustinjama Južne Amerike.

Za zaštitu koriste jednostavne rupe u zemlji, a za spavanje, odmaranje i podizanje mladunaca složene jazbine. Hrane se beskralješnjacima, malim kralješnjacima i voćem, a u zoološkim vrtovima jelovnik im se dopunjava mljevenim mesom, povrćem, medom i zobenim pahuljicama. Pasanci su u divljini plijen pticama i zvijerima.

Veliki dlakavi pasanci na većem dijelu leđa imaju zaštitni oklop sastavljen od ploča okruženih elastičnom kožom. Trbušna strana tijela im je pokrivena mekom kožom smeđe ili ružičaste boje. Dlaka im je sivkasto smeđa do bijela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!