Nadutost je sasvim normalna i uobičajena pojava, a mogu ju uzrokovati brojni čimbenici, uključujući prebrzo jedenje hrane, menstrualno krvarenje te konzumacija hrane koja doprinosi stvaranju viška plinova.
Višak plinova potom izaziva osjećaj nadutosti, osobito kod osoba koje pate od sindroma iritabilnog crijeva, celijakije ili prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu.
Nadutost se javlja kada naša tijela ne mogu probaviti neke od ugljikohidrata. Naime, hrana poznata kao FODMAP, što je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole, sadrži ugljikohidrate koje naša tanka crijeva ne mogu u potpunosti apsorbirati. Nakupljanjem neprobavljenih ugljikohidrata stvara se višak plinova i tekućine koji izazivaju nadutost, piše Health.
Pored navedenih ugljikohidrata, naša tijela mogu imati problem i s probavljanjem glutena. S druge strane, višak plinova može izazvati i hrana bogata vlakanima, poput graha i brokule.
Ako se nakon jela osjećate neugodno napuhnuto, možda je vrijeme da izbjegavate unos sljedećih namirnica koje uzrokuju nadutost:
1. Brokula, kupus i kelj
2. Mahunarke
3. Mliječni proizvodi
4. Jabuke
5. Slana hrana
6. Luk i češnjak
7. Lubenica
8. Pšenica
Umjesto toga, probajte hranu s niskim udjelom FODMAP-a koja može pomoći u ublažavanju nadutosti:
1. Krastavci
2. Šparoga
3. Celer
4. Mrkva i špageti tikva (vrsta bundeve)
5. Piletina i riba
6. Banane
7. Papaja
8. Ananas
9. Borovnice, grožđe, maline i jagode
10. Jogurt s probioticima
11. Kombucha i kefir
12. Sjeme komorača
13. Đumbir
15. Kurkuma
16. Cimet
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!