Postoje očite namirnice i pića koja mogu negativno utjecati na šećer u krvi, poput gaziranih pića i slatkiša, ali nisu jedini krivci kada su u pitanju prehrambene navike koje podižu šećer u krvi.
Zapravo, možda ćete se iznenaditi kad saznate kako neki od vaših izbora hrane utječu na vaš šećer u krvi. Srećom, postoje jednostavna rješenja za prehrambene navike koja potajno povećavaju šećer u krvi.
Jedete premalo vlakana
Ugljikohidrati dolaze u mnogo različitih oblika. Rafinirani šećer koji dodajete kavi, kao i prirodni šećer u voću i vlaknima različiti su oblici ugljikohidrata. Svi ovi oblici utječu na vaš šećer u krvi na različite načine i važno je razumjeti kako vaš izbor ugljikohidrata može povećati vaš šećer u krvi.
Hrana bogata ugljikohidratima koja sadrži malo ili nimalo grama vlakana izbor je koji će najvjerojatnije uzrokovati brzo povećanje šećera u krvi. Namirnice poput slatkiša, peciva i slatkih žitarica spadaju u ovu kategoriju. Međutim, kada se vlakna infundiraju u obrok, čak i ona koja sadrže dodatni šećer, manje je vjerojatno da će doći do tako značajnog povećanja glukoze u krvi.
Vlakna su neprobavljiv oblik ugljikohidrata i stoga mogu usporiti probavu i brzinu kojom glukoza može ući u vaš krvotok. Krajnji rezultat vjerojatno će biti blaži utjecaj na šećer u krvi, što će rezultirati manjim brojem “naglih skokova” šećera.
Jedete samo ugljikohidrate
Iako vlakna mogu usporiti probavu i koliko brzo ugljikohidrati ulaze u krvotok, proteini i masti imaju sličan utjecaj. Kada su sve ove hranjive tvari prisutne u obroku, imate najbolje šanse izbjeći šećerni skok u krvi.
Kada uspoređujete promjene šećera u krvi nakon zdjele slatkih žitarica s malo vlakana u usporedbi s zdjelom zobene kaše, vjerojatnije je da ćete vidjeti brže oslobađanje šećera u krvotok nakon obroka od žitarica. Vlakna prisutna u zobenoj kaši pomažu u polakom oslobađanju ugljikohidrata u krvotok, a kada se ova zobena kaša upari s jajima bogatim proteinima i avokadom koji sadrže zdrave masti, doći će do još boljeg odgovora šećera u krvi. To se odnosi na bilo koju vrstu ugljikohidrata koji su upareni s mastima i proteinima.
Jedete skriveni šećer
Većina ljudi nije iznenađena kad čuje da njihov popodnevni energetski napitak ispunjen šećerom vjerojatno uzrokuje brzo povećanje šećera u krvi. Međutim, što je s vašim omiljenim BBQ umakom, proteinskim tanjurima i umacima? Sve ove namirnice obično sadrže šećer i mogu imati veći utjecaj nego što mislite.
Kao dio dobro zaokružene prehrane bogate voćem, povrćem, proteinima s niskim udjelom masti i zdravim mastima, svaka od ovih namirnica sama po sebi vjerojatno neće imati veliki utjecaj na šećer u krvi. Međutim, kada se svakim danom konzumira više tih skrivenih izvora šećera, osobito osim očitijih oblika šećera, vjerojatnije je da ćete primijetiti povećanje šećera u krvi.
Jedete previše rafiniranog šećera
Vrsta šećera koja se nalazi u sokovima i slatkim poslasticama poznata je kao rafinirani šećer. To je oblik ugljikohidrata koji brzo utječe na povećanje šećera u krvi i ne pruža nikakvu nutritivnu vrijednost osim kalorija. Američko udruženje za srce (AHA) preporučuje muškarcima da unesu manje od 36 grama šećera dnevno, dok bi žene trebale unositi manje od 25 grama. Nažalost, AHA procjenjuje da odrasli u Americi unose u prosjeku 77 grama dnevno, što je znatno više od preporučenog unosa, piše Klix.ba.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!