Ako krumpir ima samo male klice i još uvijek je čvrst, možete ukloniti klice i odrezati sva meka mjesta te pojesti ostatak gomolja. Ali, idealni uvjeti skladištenja mogu učiniti da ovo popularno povrće traje mnogo dulje.
Ne biste trebali jesti proklijale krumpire jer to znači da su proizveli prirodne toksine. ‘Krumpiri niču kada su izloženi toplom okruženju, oko 20°C ili višoj’, kaže registrirani nutricionist Rahaf Al Bochi, vlasnik Olive Tree Nutrition i glasnogovornik Akademije za prehranu i dijetetiku, ‘Proklijali krumpir proizvodi kemijski solanin, koji može biti otrovan ako se konzumira’. Ako krumpir ima samo male klice i još uvijek je čvrst, možete ukloniti klice i odrezati sva meka mjesta te pojesti ostatak gomolja. Ali, idealni uvjeti skladištenja mogu učiniti da ovo popularno povrće traje mnogo dulje, prenosi Simply Recipes.
1. Čuvajte krumpire dalje od topline i svjetlosti: Budući da svjetlo, toplina i vlaga mogu ubrzati klijanje vaših mladica, najbolje je držati krumpire na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Dobre opcije su smočnica ili ladica, za razliku od pultu ili prozorske daske gdje dnevna svjetlost može imati utjecaja.
2. Čuvajte krumpir u hladnjaku: Novo istraživanje dovelo je u pitanje dugotrajne preporuke za skladištenje namirnica, pa možete razmisliti i o držanju krumpira u hladnjaku. ‘Dok su stručnjaci prije savjetovali da se krumpiri ne čuvaju u hladnjaku, jer se smatralo da niske temperature povećavaju šećere koji stvaraju akrilamid, potencijalni kancerogen u krumpiru, nova istraživanja pokazuju da to jednostavno nije točno’, kaže Kelsey Kunik, nutricionist i savjetnik za Zenmaster Wellness. Agencija za standarde hrane Ujedinjenog Kraljevstva (FSA) kaže da je čuvanje krumpira u hladnjaku sigurno te da može krumpiru produljiti trajnost za 3 do 4 mjeseca.
3. Prebacite krumpir iz plastične vrećice: Krumpir često dolazi u plastičnim vrećicama koje nisu idealne za skladištenje. Umjesto toga zamijenite plastiku papirnatom vrećicom, mrežastom vrećicom ili spremnikom za otpatke s ventilacijom. Plastična vrećica može potaknuti vlagu, što može dovesti do plijesni i truljenja.
4. Držite krumpir odvojeno od određenog voća i povrća: Također je važno u kakvom je ‘društvu’ vaš krumpir. Nemojte ih skladištiti u blizini jabuka, avokada, rajčica ili drugih vrsta proizvoda koji otpuštaju etilen. To je plin koji proizvode neki proizvodi koji mogu uzrokovati brže sazrijevanje osjetljivog voća i povrća.
5. Uklonite proklijali ili pokvareni krumpir: Jedan proklijali krumpir može utjecati na ostatak vrećice. ‘Ako primijetite da se jedan krumpir kvari, uklonite ga iz hrpe jer se bakterije i plijesan mogu lako proširiti na ostale krumpire’, kaže Kunik, prenosi Večernji list.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!