Dinstani kiseli kupus je vrlo jednostavno napraviti, a može se jesti kao prilog ili dodatak krumpiru. Često se jede uz restani krumpir i kobasice, dok odabir jela ovisi o vlastitim preferencijama.
Osim što mnogi vole okus ovako napravljenog kupusa, ono ima i brojne prednosti za zdravlje, a posebice za probavu.
Zašto je dobro jesti kiseli kupus?
Kiseli kupus je izuzetno zdrav za probavu, a sadrži i brojne vitamine, dok je najpoznatiji je po visokom udjelu vitamina C. Sadrži i minerale, vlakna, ali i probiotike koji olakšavaju razgradnju drugih nutrijenata.
Kiseli kupus je poznat po svojim blagodatima za probavu pri čemu će održati u ravnoteži bakterije u crijevima, a zahvaljujući probioticima koje sadrži, bit će dobar kao pomoć za nadutost, proljev ili zatvor. S druge je strane zbog visokog udjela vitamina C dobar za održavanje imuniteta. Također, dobar je i za zdravlje srca, a s obzirom na to da sadrži vitamin K2 dobar je i za zdravlje kosti. Kada se jede redovito može pomoći i kod gubitka kilograma jer je niskokalorično i bogato vlaknima pa će i dulje držati osobu sitom.
Kako kiseliti kupus?
Kupus se može kiseliti i kod kuće. Prvo treba kupiti glavice kupusa koje bi trebale iznositi oko 1,5 kilograma. Za kiseljenje su potrebni određeni začini, kao i posude s poklopcem, drvene letvice, kamen i pamučna krpa.
Prvo očistite glavice kupusa od vanjskih listova i operite ih. Izdubite ih u sredini kako biste maknuli korijen i tu udubinu napunite solju. Prvi red koji ide u posudu je naribani kupus.
Nakon što ste ga naribali i stavili na dno, posolite ga i popaprite po želji. Na njega slažete glavice (najčešće stanu tri) i ponavljate postupak dok ne potrošite sav kupus. Svaki sloj kupusa snažno pritisnite nečim teškim, najbolje drvenim batom. Preko kupusa nalijte hladnu vodu tako da ga prekrije oko dva prsta. Na vrh stavite platnenu krpu i zataknite je uz rubove, na nju stavite drvene letvice i na njih teški kamen da se glavice i naribani kupus ne bi dizali. Posudu poklopite.
Nakon tri tjedna do mjesec dana, provjerite je li kupus kiseo – mora imati normalan miris, a rasol mora biti bistar.
Kako napraviti dinstani kiseli kupus?
Dinstani kiseli kupus se može napraviti vrlo jednostavno, uz samo nekoliko sastojaka, a može se jesti uz više vrsta jela.
Sastojci:
– veća glavica luka
– vrećica kiselog kupusa ili otprilike jedna manja ribana glavica
– po želji slanina
– ulje
– sol, papar, slatka mljevena crvena paprika
– po želji kim
Priprema:
Na malo ulja prvo prodinstajte sitno nasjeckani luk i po želji dodajte i slaninu narezanu na kockice. Kada se luk zastakli dodajte kupus koji ste prethodno procijedili i malo isprali. Dodajte i vodu, lovorov list i začine po želji. Pirjajte kupus oko pola sata ili dulje, uz stalno dodavanje vode, kako ne bi zagorio. Kupus je gotov kada omekani.
Dinstani kiseli kupus se može jesti uz restani krumpir ili običan kuhani krumpir narezan na kockice, a uz njega se često služe kobasice ili pak krvavice. Naravno, može se jesti i s bilo kojim mesom ili prilogom.
Ako više volite gledati recepte, ovaj nam se činio poprilično jednostavnim.
Zaključak
Dakle, dinstani kiseli kupus ima mnoge prednosti za organizam, a jednostavno se radi. Može se raditi s kupovnim ili domaćim kiselim kupusom. Važno je koristiti određene začine i pirjati ga dok ne omekša. Jede se uz različito meso ili kobasice, a neki ga jedu i umjesto priloga.
I to je to – dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare