Godinama su različiti dijelovi istočne Europe razvili svoje varijacije ove salate, ali nekoliko osnovnih sastojaka im je zajedničko: krumpir, jaja, mrkve, kiseli krastavci, luk, grašak i dresing na bazi majoneze.
Ruska salata neizostavni je dio blagdanskog stola i popularna je u cijeloj istočnoj Europi, ali i u svijetu. Salata je poznata pod različitim imenima kao „Ensalada Rusa“ ili „Olivije salata“ ili „Salata Olivie“.
Ovo je jednostavna salata iz 18. stoljeća koju je izmislio Lucien Olivier i koju konzumiraju ljudi diljem istočne Europe, prenosi City Magazine.
Ruska salata, recept
Sastojci:
Krumpir;
Mrkve;
Jaja;
Grašak;
Kiseli krastavci;
Luk;
Šunka;
Majoneza i senf.
Priprema:
Ruska salata je jednostavna za pripremu, ali priprema zahtijeva nekoliko koraka i dodatno vrijeme jer se povrće i jaja moraju skuhati i ohladiti prije pripreme.
Korak 1: Stavite jaja u lonac hladne vode. Pustite da prokuha i kuhajte deset minuta. Izvadite jaja iz vode i ostavite ih da se potpuno ohlade.
Korak 2: Stavite neočišćene krumpire i mrkve u lonac vode. Dodajte žličicu soli i pustite da prokuha. Kuhajte dok povrće ne omekša, otprilike 20-25 minuta. Izvadite iz vode i ostavite da se potpuno ohladi.
Korak 3: Ogulite i narežite kisele krastavce.
Korak 4: Narežite luk.
Korak 5: Ocijedite i isperite grašak.
Korak 6: Ogulite i narežite jaja, krumpire i mrkve na kockice.
Korak 7: Stavite sve sastojke u veliku posudu i promješajte.
Korak 8: U maloj posudi pomješajte majonezu sa senfom i paprom. Smjesu dodajte u sastojke salate i ponovo sve promješajte.
Važan savjet prilikom pravljenja salate: Ne solite smjesu od majoneze. Majoneza, kao i senf, već sadrže dosta soli. Prelijte salatu dresingom, probajte, i tek onda dodajte sol ako je potrebno. Zapamtite, uvijek možete dodati sol, ali je ne možete ukloniti!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!