Za sve ljubitelje tjestenine, donosimo recept za jednu posebnu carbonaru, s porilukom. Za dvije osobe.
Sastojci:
- 1 poriluk
- 6 tankih kriški slanine (oko 2mm)
- 2-4 jaja
- parmezan
- 1 limun
- maslinovo ulje
- papar
- sol
- 300 gr špageta ili tjestenine po izboru
Priprema:
Odrezati “rep” poriluka, a ostatak isjeckati, pa blanširati šest minuta u ključaloj vodi. Zatim, iscijediti, dodati papar.
Kriške slanine isjeckati na sitno.
Umutiti dva (može i tri) žumanjka i dodati žlicu, dvije parmezana. Dodati papar po ukusu i promiješati.
Izribati koru jednog limuna na jako sitno (samo žuti, vanjski dio, ne i bijeli).
Kad proključa posoljena voda za špagete, ubaciti ih. Istovremeno sipati ulje (oko dvije žlice) u tavu i uključiti na srednje jako. Kad se malo ugrije dodati slaninu. Ubrzo dodati i poriluk. Pržiti uz miješanje.
Gotovu tjesteninu ubaciti u tavu, i dodati žlicu, dvije vode u kojoj su se kuhali špageti, pa sve to promiješati. Skinuti tavu s vatre i sačekati 20-ak sekundi, da se malo ohladi, pa sipati jaja sa sirom i paprom i dobro sjediniti, da voda od tjestenine s jajima i parmezanom napravi umak.
Servirati u tanjure. Preko svake porcije posuti koru od limuna i još malo parmezana. Dodati malo sitno sjeckanog peršina za dekoraciju.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare