Oglas

Recept: Carbonara s porilukom

author
Coolinarika
24. velj. 2021. 08:29
>
08:49
tjestenina, karbonara, poriluk, povrće, hrana
Bojana Janjić | Bojana Janjić

Za sve ljubitelje tjestenine, donosimo recept za jednu posebnu carbonaru, s porilukom. Za dvije osobe.

Oglas

Sastojci:



  • 1 poriluk

  • 6 tankih kriški slanine (oko 2mm)

  • 2-4 jaja

  • parmezan

  • 1 limun

  • maslinovo ulje

  • papar

  • sol

  • 300 gr špageta ili tjestenine po izboru


Priprema:


Odrezati "rep" poriluka, a ostatak isjeckati, pa blanširati šest minuta u ključaloj vodi. Zatim, iscijediti, dodati papar.

Kriške slanine isjeckati na sitno.

Umutiti dva (može i tri) žumanjka i dodati žlicu, dvije parmezana. Dodati papar po ukusu i promiješati.

Izribati koru jednog limuna na jako sitno (samo žuti, vanjski dio, ne i bijeli).

Kad proključa posoljena voda za špagete, ubaciti ih. Istovremeno sipati ulje (oko dvije žlice) u tavu i uključiti na srednje jako. Kad se malo ugrije dodati slaninu. Ubrzo dodati i poriluk. Pržiti uz miješanje.

Gotovu tjesteninu ubaciti u tavu, i dodati žlicu, dvije vode u kojoj su se kuhali špageti, pa sve to promiješati. Skinuti tavu s vatre i sačekati 20-ak sekundi, da se malo ohladi, pa sipati jaja sa sirom i paprom i dobro sjediniti, da voda od tjestenine s jajima i parmezanom napravi umak.

Servirati u tanjure. Preko svake porcije posuti koru od limuna i još malo parmezana. Dodati malo sitno sjeckanog peršina za dekoraciju.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama