Stare dobre tulumbe, slastica koju djeca obožavaju.
Sastojci:
Sirup:
– 800 g šećera
– 1/2 l vode
– sok 1/2 limuna
Tulumbe:
– 200 ml vode
– 200 ml mlijeka
– 2 žlice šećera
– 100 ml ulja
– 300 g brašna
– 1 žličica praška za pecivo
– 4 jaja i 1 žumanjak
– ulje za prženje
Priprema:
Skuhati prvo sirup. Vodu sa šećerom kuhati nekih 25-30 minuta na umjerenoj teperaturi, pa na kraju dodati limun. Sada ohladiti, najbolje izručiti u veću posudu da se brže ohladi.
Pripremiti sve za tijesto. Mlijeko, vodu, šećer i ulje staviti da prokuha, kada počne da ključa skloniti sa špareta, dodati odmah brašno pomiješano s praškom za pecivo i brzo miješati žlicom.
Zatim vratiti na štednjak, i na umjerenoj temperaturi miješati toliko dok se tijesto ne odvoji od posude, a to ide brzo.
Istresti tijesto u plastičnu posudu da se ohladi, povremeno promiješati žlicom da se brzo ohladi.
Zatim dodavati jedno po jedno jaje u tijesto, pa mutiti mikserom.
Iskljuciti mikser i žlicom dobro promiješati.
Zagrijati ulje u dubljoj tavi ili u loncu, potrebno je oko 800 ml. Koristite umjerenu temperaturu.
Napuniti špricu sa tijestom i istisnite tulumbe željene veličine u zagrijano ulje, pa sijecite vrh škarama.
Dok se tulumbe prže same se okreću, a ako ne – vilicom ih par puta okrenuti, da bi dobile zlatno/smeđu boju.
Kada budu pečene, odmah ih stavljati u hladan sirup i neka u njemu odstoje dok se druge prže.
Prebaciti ih u pleh i kada se tijesto utroši i na kraju sve tulumbe preliti preostalim sirupom.
Čuvati ih na hladnom do upotrebe.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!