Oglas

Recept za gulaš od mljevenog mesa i kupusa

author
N1 Info
23. sij. 2024. 08:51
Lahana Kapamasi Tarifi - Turkish dish of cabbage and minced
Alexander Mychko / Alamy / Alamy / Profimedia | Alexander Mychko / Alamy / Alamy / Profimedia

Gulaš od kupusa i mljevenog mesa (junetine ili janjetine) u Turskoj ćete pronaći pod nazivom kapuska, a prepoznatljivu aromu daju mu mirisni začini.

Oglas

Ovisno o kuharu, gulaš će mirisati na kumin, korijandar, mljevenu papriku ili metvicu – a začine je najbolje prilagoditi vlastitom ukusu.
Neki će kuhari dodati i sjeckanu papriku i mrkvu ili celer, sve je dopušteno. Koristi se i pasta od paprike, ali ako je nemate pri ruci, slobodno je zamijenite kojom žličicom mljevene paprike. Jelo poslužite s vrhnjem ili pripremite umak od jogurta, vrhnja i vlasca. Prema želji u njega možete dodati i koju žličicu majoneze.

Kapusku kuhajte na laganoj vatri i prema potrebi dolijte još temeljca ili vode, a gustoću također prilagodite ukusu. Bulgur možete i izostaviti pa kapusku poslužiti uz palentu ili kuhani krumpir, prenosi Pun kufer.

Sastojci:

-250 g mljevene junetine ili janjetine

-1 srednja glavica luka

-2 češnja češnjaka

-1 žlica paste od rajčice

-1 žlica paste od crvene paprike

-2 žličice soli

-½ žličice svježe mljevenog crnog papra

-1 žličica sušene metvice

-1 žličica čili pahuljica (prilagodite ukusu)

-100 g bulgura

-750 g kupusa

-peršin za ukrašavanje

-800 ml povrtnog temeljca ili vode

Umak od jogurta:

- 250 ml jogurta

- 50 ml vrhnja

- 1 žličica nasjeckanog vlasca

- ¼ žličice soli

Priprema:

Kupus prepolovite. Stavite ravnu stranu kupusa na radnu plohu prema dolje i ponovno prepolovite. Preokrenite četvrtine i prerežite dijagonalno te uklonite jezgru.
Zagrijte malo ulja u loncu pa dodajte meso i pržite ga dok ne porumeni miješajući. Zatim dodajte sjeckani luk i češnjak.

Kratko pržite pa dodajte pastu od rajčice, pastu od crvene paprike, pahuljice čilija, svježe mljeveni crni papar, sušenu metvicu i sol. Promiješajte i kuhajte minutu. Dodajte kupus, bulgur i dio povrtnog temeljca ili vode. Poklopite i lagano pirjajte, povremeno miješajući i dolijevajući još tekućine prema potrebi, sat i pol ili dok kupus ne omekša.

Kušajte i ako treba dodajte malo soli i papra.

Pomiješajte jogurt, vrhnje sol i vlasac. Izvadite gulaš u tanjure pa ukrasite umakom od jogurta i peršinom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama