Punjena rog paprika iznimno je ukusno jelo čija priprema ne zahtijeva previše truda niti vremena. Također, vrlo se lako prilagođava svačijem ukusu jer joj nadjevi mogu biti razni, od onih s mesom pa do nadjeva bez mesa.
Odličan način za unošenje raznovrsnosti i više povrća u prehranu je i punjenje povrća raznim nadjevima čime dobivamo ukusan, zasitan, ali i nutritivno izbalansiran obrok.
Jedna od vrsta povrća koja se pokazala idealnom za kombinaciju s raznim nadjevima je i rog paprika čija će čvrsta struktura osigurati da nadjev ostane na mjestu, a ipak će cijelom jelu dati posebnu aromu.
Osobito kada se ispeče u pećnici.
Nadjevi za punjene rog paprike mogu biti zaista raznovrsni i šaroliki, a iako se brojni najčešće odlučuju na one s mljevenim mesom, nadjevi itekako mogu biti ukusni i u vegetarijanskoj verziji.
Bez obzira na koji nadjev za punjene rog paprike se odlučili, nećete pogriješiti, pa u nastavku donosimo i recept za nadjev s mesom i za onaj bez mesa. Priprema svakog od njih je vrlo jednostavna, a ne oduzima previše vremena.
Punjena rog paprika s mesom
Sastojci:
– 10 svježih paprika
– 300 g mljevene junetine
– 50 g riže
– žlica koncentrata rajčice
– 1 luk
– 3 češnja češnjaka
– 4 žlice ulja
– žličica origana
– prstohvat soli
– sol i papar po ukusu
– 50 g tvrdog sira
Priprema:
Meso začinite solju i paprom po ukusu pa ga nekoliko minuta popržite na malo ulja. Poprženo meso ostavite sa strane pa u istu tavu dodajte još malo ulja i popržite sitno sjeckani luk sve dok ne postane proziran.
Dodajte mu češnjak i rižu pa, uz miješanje, popržite dok riža ne postane prozirna. Po potrebi podlijte s vrlo malo vode pa začinite soli, paprom i origanom i umiješajte koncentrat rajčice.
Dobiveni nadjev stavite u paprike iz kojih ste prethodno očistili koštice. Rog paprike možete prerezati po pola i tako ih puniti ili ih pažljivo očistiti od vrha i napuniti na taj način.
Kada ste napunili paprike, po nadjevu naribajte tvrdi sir pa sve stavite peći u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva. Pecite 30-ak minuta, odnosno dok paprike ne budu pečene i odmah poslužite.
Punjena rog paprika bez mesa
Sastojci:
– 4 velike rog paprike
– 1 manja glavica luka
– 1 pola šalice leće
– pola šalice kvinoje
– 2 češnja češnjaka
– 2 žlice ulja
– 1 žličica mljevene paprike
– 1 žličica suhog bosiljka
– 1 šalica povrtnog temeljca
– 1 šalica umaka od rajčice
– 50 parmezana
– sol i papar po ukusu
Priprema:
Na zagrijanom ulju popržite sitno sjeckani luk sve dok ne postane proziran. Dodajte mu bosiljak, sol, papar, slatku papriku i češnjak i popržite tek 30-ak sekundi dok češnjak ne pusti miris.
Svemu dodajte leću, kvinoju, temeljac i rajčicu pa ostavite da proključa. Kada je proključalo, smanjite vatru i ostavite da kuha otprilike 30 minuta, odnosno dok leća ne omekša. S vremena na vrijeme promiješajte.
Kada su leća i kvinoja omekšale i kada je tekućina gotovo pa isparila, paprike očistite od koštica i napunite ih dobivenim nadjevom. Posipajte parmezanom i posložite u vatrostalnu posudu koji ste prethodno premazali maslacem.
Nadjevene paprike pecite između 20 i 30 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva. Poslužite dok je još toplo.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!