Punjena rog paprika: Donosimo fantastičan recept s mesom, ali i vege varijantu

Cooking 09. sij 202513:56 0 komentara
Pexels

Punjena rog paprika iznimno je ukusno jelo čija priprema ne zahtijeva previše truda niti vremena. Također, vrlo se lako prilagođava svačijem ukusu jer joj nadjevi mogu biti razni, od onih s mesom pa do nadjeva bez mesa.

Odličan način za unošenje raznovrsnosti i više povrća u prehranu je i punjenje povrća raznim nadjevima čime dobivamo ukusan, zasitan, ali i nutritivno izbalansiran obrok.

Jedna od vrsta povrća koja se pokazala idealnom za kombinaciju s raznim nadjevima je i rog paprika čija će čvrsta struktura osigurati da nadjev ostane na mjestu, a ipak će cijelom jelu dati posebnu aromu.

Osobito kada se ispeče u pećnici.

Nadjevi za punjene rog paprike mogu biti zaista raznovrsni i šaroliki, a iako se brojni najčešće odlučuju na one s mljevenim mesom, nadjevi itekako mogu biti ukusni i u vegetarijanskoj verziji.

Bez obzira na koji nadjev za punjene rog paprike se odlučili, nećete pogriješiti, pa u nastavku donosimo i recept za nadjev s mesom i za onaj bez mesa. Priprema svakog od njih je vrlo jednostavna, a ne oduzima previše vremena.

Punjena rog paprika s mesom

Sastojci:

– 10 svježih paprika

– 300 g mljevene junetine

– 50 g riže

– žlica koncentrata rajčice

– 1 luk

– 3 češnja češnjaka

– 4 žlice ulja

– žličica origana

– prstohvat soli

– sol i papar po ukusu

– 50 g tvrdog sira

Priprema:

Meso začinite solju i paprom po ukusu pa ga nekoliko minuta popržite na malo ulja. Poprženo meso ostavite sa strane pa u istu tavu dodajte još malo ulja i popržite sitno sjeckani luk sve dok ne postane proziran.

Dodajte mu češnjak i rižu pa, uz miješanje, popržite dok riža ne postane prozirna. Po potrebi podlijte s vrlo malo vode pa začinite soli, paprom i origanom i umiješajte koncentrat rajčice.

Dobiveni nadjev stavite u paprike iz kojih ste prethodno očistili koštice. Rog paprike možete prerezati po pola i tako ih puniti ili ih pažljivo očistiti od vrha i napuniti na taj način.

Kada ste napunili paprike, po nadjevu naribajte tvrdi sir pa sve stavite peći u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva. Pecite 30-ak minuta, odnosno dok paprike ne budu pečene i odmah poslužite.

Punjena rog paprika bez mesa

Sastojci:

– 4 velike rog paprike

– 1 manja glavica luka

– 1 pola šalice leće

– pola šalice kvinoje

– 2 češnja češnjaka

– 2 žlice ulja

– 1 žličica mljevene paprike

– 1 žličica suhog bosiljka

– 1 šalica povrtnog temeljca

– 1 šalica umaka od rajčice

– 50 parmezana

– sol i papar po ukusu

Priprema:

Na zagrijanom ulju popržite sitno sjeckani luk sve dok ne postane proziran. Dodajte mu bosiljak, sol, papar, slatku papriku i češnjak i popržite tek 30-ak sekundi dok češnjak ne pusti miris.

Svemu dodajte leću, kvinoju, temeljac i rajčicu pa ostavite da proključa. Kada je proključalo, smanjite vatru i ostavite da kuha otprilike 30 minuta, odnosno dok leća ne omekša. S vremena na vrijeme promiješajte.

Kada su leća i kvinoja omekšale i kada je tekućina gotovo pa isparila, paprike očistite od koštica i napunite ih dobivenim nadjevom. Posipajte parmezanom i posložite u vatrostalnu posudu koji ste prethodno premazali maslacem.

Nadjevene paprike pecite između 20 i 30 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva. Poslužite dok je još toplo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!