Krastavac je jednogodišnja biljka iz porodice tikvovki i sastoji se od 97 posto vode. Osvježavajuća je namirnica koja se može jesti sirova ili konzervirana, ali i u obliku salata.
Krastavci su povrće koje je bogato vitaminima i mineralima, a znanstvenici kažu kako on zapravo spada u voće jer sadrži 97 posto vode pa je vrlo sličan lubenici.
Krastavac je biljka iz porodice tikvovki, a u ljetnim mjesecima su odlične salate od krastavaca. Stoga smo izdvojili tri recepta za salate u kojima je glavni sastojak upravo krastavac.
Prednosti krastavaca za zdravlje
Krastavci su dobri iz više razloga: mogu pomoći u radu srca, ublažavaju bol, djeluju protuupalno, hidratiziraju tijelo, poboljšavaju probavu i mogu pomoći kod mršavljenja.
Krastavci sadrže kalij, koji pomaže sniziti krvni tlak, a tradicionalno se koristi u ublažavanju glavobolje.
S obzirom na to da su oko 97 posto voda, krastavci su izuzetno niskokalorični pa ih se preporučuje osobama koje pokušavaju smršavjeti. Zasitit će vas, a kilogrami neće ići gore.
Salata od krastavaca s vrhnjem
Sastojci:
– 2 krastavca (mogu biti i salatni)
– 2 kisela vrhnja
– začini po želji
Priprema:
Ovu salatu možete jesti zasebno ili kao prilog jelu.
Potrebno je naribati krastavac ili ga nasjeckati na tanke kolutove. U posudi posoliti kriške krastavaca, dodati kiselog vrhnja po želji i ocat.
To sve promiješati i za dodatno osvježenje ostavite u hladnjaku oko sat vremena prije jela. Ovu salatu možete dodatno i začiniti češnjakom u prahu ili koprom.
Salata s krastavcima, rotkvicom, lukom i grčkim jogurtom
Sastojci:
– 1 krastavac
– malo luka
– nekoliko rotkvica
– grčki jogurt
– začini po želji
Priprema:
Nasjeckajte krastavce, luk i rotkvicu. Dodati grčki jogurt, sol, češnjak i kopar. Ako ne volite neke od sastojaka, možete umjesto njih dodati nešto drugo što volite.
U ovu salatu možete dodati i bučine sjemenke kao i komadiće feta sira te jesti kao samostalno jelo.
Klasična miješana salata
Sastojci:
– povrće po želji
– ocat i maslinovo ulje
– po želji dvopek
U ovu salatu svakako stavite – krastavac, a onda dodajte svo sezonsko povrće, od luka, rajčice, paprike, a možete dodati i kupus kao i kukuruz.
Koja god vam kombinacija povrća padne napamet. Začinite solju, paprom, octom i maslinovim uljem.
Možete ju poslužiti kao prilog, a ako ju želite jesti kao glavno jelo, u nju dodajte kockice dvopeka ili suhog kruha.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.