Umak od rajčice – recept za najbolju teksturu i aromu

Cooking 20. kol 202414:56 0 komentara
Umak od rajčice
Shutterstock / Ilustracija

Ako ste ljubitelj rajčica, umak od rajčice idealan je način da iskoristite sezonu ove zdrave, sočne i ukusne namirnice. 

Ovaj domaći umak od rajčice radi se od svježih rajčica koje se polako kuhaju s lukom i češnjakom, zelenom paprikom, bosiljkom i crnim vinom dok ne postane bogat i ukusan, piše citymagazine.

Umak od rajčice

Sastojci:

  • 10 zrelih rajčica
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 manje mrkve, nasjeckane
  • 1 glavica luka nasjeckana
  • 1 mala zelena paprika, nasjeckana
  • 4 češnja češnjaka, mljevena
  • ¼ šalice burgundskog vina
  • ¼ šalice nasjeckanog svježeg bosiljka
  • ¼ žličice talijanskog začina
  • 2 stabljike celera
  • 1 list lovora
  • 2 žlice paste od rajčice

Priprema:

U većem loncu zagrijte vodu do vrenja. Pripremite veliku zdjelu ledene vode. Uronite cijele rajčice u kipuću vodu dok se kora ne počne guliti, oko  minutu. Izvadite šupljikavom žlicom i stavite u zdjelu s ledenom vodom te ostavite da se ohladi.

Očistite kožicu i sjemenke te nasjeckajte osam rajčica. Pomiješajte ih tako da postanu glatka smjesa. Nasjeckajte preostale dvije rajčice i ostavite sa strane.

Zagrijte maslac i ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte mrkvu, luk, papriku i češnjak i kuhajte uz miješanje dok luk ne omekša, oko 5 minuta.

Ulijte pasiranu rajčicu, zatim umiješajte nasjeckanu rajčicu, vino, bosiljak i talijanski začin. Stabljike celera i listove lovora stavite u lonac i prokuhajte. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte još oko dva sata.

Nakon toga izvadite celer i lovorov list i poslužite po želji uz tjesteninu, kao preljev za pizzu ili neko drugo (talijansko) jelo po vašem ukusu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!