Ako ste ljubitelj rajčica, umak od rajčice idealan je način da iskoristite sezonu ove zdrave, sočne i ukusne namirnice.
Ovaj domaći umak od rajčice radi se od svježih rajčica koje se polako kuhaju s lukom i češnjakom, zelenom paprikom, bosiljkom i crnim vinom dok ne postane bogat i ukusan, piše citymagazine.
Umak od rajčice
Sastojci:
- 10 zrelih rajčica
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 manje mrkve, nasjeckane
- 1 glavica luka nasjeckana
- 1 mala zelena paprika, nasjeckana
- 4 češnja češnjaka, mljevena
- ¼ šalice burgundskog vina
- ¼ šalice nasjeckanog svježeg bosiljka
- ¼ žličice talijanskog začina
- 2 stabljike celera
- 1 list lovora
- 2 žlice paste od rajčice
Priprema:
U većem loncu zagrijte vodu do vrenja. Pripremite veliku zdjelu ledene vode. Uronite cijele rajčice u kipuću vodu dok se kora ne počne guliti, oko minutu. Izvadite šupljikavom žlicom i stavite u zdjelu s ledenom vodom te ostavite da se ohladi.
Očistite kožicu i sjemenke te nasjeckajte osam rajčica. Pomiješajte ih tako da postanu glatka smjesa. Nasjeckajte preostale dvije rajčice i ostavite sa strane.
Zagrijte maslac i ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte mrkvu, luk, papriku i češnjak i kuhajte uz miješanje dok luk ne omekša, oko 5 minuta.
Ulijte pasiranu rajčicu, zatim umiješajte nasjeckanu rajčicu, vino, bosiljak i talijanski začin. Stabljike celera i listove lovora stavite u lonac i prokuhajte. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte još oko dva sata.
Nakon toga izvadite celer i lovorov list i poslužite po želji uz tjesteninu, kao preljev za pizzu ili neko drugo (talijansko) jelo po vašem ukusu.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!