Jeste li zeznuli kod kuhanja tjestenine? Saznajte radite li ove uobičajene pogreške

author
N1 Hrvatska
06. sij. 2025. 20:58
Tjestenina
Pixabay/Ilustracija | Pixabay/Ilustracija

Određene početničke pogreške u kuhanju tjestenine mogu utjecati na ishod vašeg jela. Saznajte kako ih ispraviti i učiniti svako jelo s tjesteninom još boljim nego prije.

Ne solite vodu za tjesteninu


Ako tjesteninu kuhate u neslanoj vodi, to može pokvariti okus gotovog jela. Dodavanje soli začini i vodu i samu tjesteninu. Sol također pomaže spriječiti da rezanci postanu sluzavi ili škrobni. Dodavanje soli također pomaže poboljšati okus dok kasnije dodajete umak, povrće i druge sastojke.

Stavljate tjesteninu u hladnu vodu


Ako odmah dodate tjesteninu u hladnu vodu dramatično povećavate vrijeme kuhanja. Zapamtite, vašoj sušenoj tjestenini treba oko sedam do osam minuta da se skuha nakon što voda proključa. Dodate li je prije, trebat će više vremena da voda prokuha i još ćete morati čekati da tjestenina postigne savršenu al dente teksturu.

Isperite skuhanu tjesteninu


Ako postoji ozbiljno teško kazneno djelo protiv tjestenine, onda je to ispiranje nakon što je kuhana.

Kada isperete tjesteninu u sudoperu, isperete sav škrob i začine (ili sol) koji su se razvili dok je kuhala. Škrob je ključan jer pomaže umaku da se zgusne, a sol je neophodna za poboljšanje okusa.

Bacate vodu u kojoj se kuhala tjestenina


Ako radite umak, škrob i sol u vodi od ostataka tjestenine mogu pomoći da se on zgusne, poboljša njegov okus i daje glatkiju konzistenciju, piše Clean Eating.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama