Hrana bogata vlaknima smanjuje rizik od raka

Lifestyle 02. velj 201609:10 > 09:12
pixabay.com

Tinejdžerice, čija prehrana ima veliki udio vlakana imaju manji rizik obolijevanja od raka dojke u srednjoj i starijoj životnoj dobi, sugerira istraživanje provedeno na Harvardu.

Uz voće i povrće, posebno važni su unos proizvoda od integralnih žitarica i mahunarke, piše stručni časopis Pediatrics.

Novi nalazi temelje se na podacima prikupljenima od oko 44.000 žena praćenih u dobi od 50 do 70 godina.

Pokazalo se kako su ispitanice koje su po unosu vlakana u tinejdžerskoj dobi bile u gornjih 20% sudionica istraživanja imale prosječno 16% manji rizik obolijevanja od raka dojke.

Smanjeni rizik za rak dojke uočen je i kod žena koje su jele više vlakana u mlađoj odrasloj dobi.

Ženama se preporučuje dnevni unos od 25 grama vlakana.

Ranije studije su češći unos vlakana povezale s manjim rizikom za bolesti srca, dijabetes tipa 2 i neke oblike raka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.