Namirnica koju konzumiramo na dnevnoj bazi prema najnovijim istraživanjima može negativno utjecati na zdravlje kože, zglobova i podignuti šećer u krvi. Na koji način pšenica doista utječe na naše zdravlje i kojim alternativnim namirnicama je možemo adekvatno zamijeniti, otkrila je nutricionistkinja Maja Maretić
Kardiolog William Davis tvrdi kako glavni razlozi zbog kojih ljudi odlučuju jesti žitarice, nisu dovoljno uvjerljivi da pšenica postane sastavni dio nečije prehrane, te da se današnja pšenica uvelike razlikuje od one koja se konzumirala prije dva stoljeća.
‘U pšenici nema ništa što se ne može naći u ostalim namirnicama, iste te hranjive tvari koje se nalaze u njoj možete dobiti i iz zdravijeg voća i povrća, pa bi izbor trebao biti očigledan’, navodi doktor Davis koji upozorava na tri loše posljedice koje izaziva konzumacija pšenice.
S ovim tvrdnjama donekle se slaže i nutricionistkinja Maja Maretić koja je za Zadovoljna.hr objasnila negativne posljedice konzumiranja pšenice.
1. UGLJIKOHIDRATI IZ PŠENICE UZROKUJU MASNU KOŽU I POJAVU AKNI
Ugljikohidrati u pšenici obično se smatraju dobrima zbog svoje složenosti jer se duže razgrađuju i polako ulaze u krvotok pa sporije povisuju koncentraciju šećera u krv.
No velika količina škroba koji se djevovanjem enzima u organizmu pretvara u šećere nakon što popuni rezerve postaje višak koji dovodi do povišene razine inzulina i aktiviranja žlijezda na proizvodnju masnoće, što rezultira masnom kožom i aknama tvrdnja je kardiologa Davisa.
2. PROTEIN GLUTEN IZ PŠENICE LOŠE UTJEČE NA ZGLOBOVE
Poznato je da celijaklija nije još uvijek dobro istražena.
‘Ne postoje dva čovjeka oboljela od celijakije s istim simptomima bolesti. Najčešći simptomi koji se javljaju zbog intolerancije na gluten su: proljev, zatvor, bol u trbuhu, anemija, bol u kostima, lak prijelom kostiju, poremećaj kože i oslabljen osjet’ objasnila je Maja Maretić.
3. AMILOPEKTIN – UGLJIKOHIDRAT PŠENICE POVISUJE ŠEĆER U KRVI
Pšenica može loše djelovati na šećer u krvi, tvrdi dr. Davis jer se ugljikohidrati iz pšenice u konačnici pretvaraju u šećer, a pšenica je puna amilopektina, ugljikohidrata koji može povisiti razinu šećera u krvi više nego običan šećer i može dovesti do brojnih drugih zdravstvenih problema kao što je dijabetes.