Limun je izuzetno korisno i svestrano sredstvo za čišćenje

Lifestyle 08. pro 201409:52 > 09:54
MorgueFile/ilustracija

Limun je izuzetno korisno sredstvo za čišćenje i uklanjanje mrlja i njime možemo očistiti kuću na jednostavan i prirodan način. Donosimo neke seavjete kako ga najbolje iskoristiti.

Čišćenje mikrovalne pećnice

Limun učinkovito čisti mrlje od hrane na mikrovalnoj pećnici te joj daje svjež miris.

Narežite kriške limuna i stavite ih u zdjelicu s vodom. Zdjelicu stavite u mikrovalnu pa je uključite da voda proključa. Pustite paru unutar mikrovalne oko 15 minuta pa obrišite unutrašnjost običnom pamučnom krpom.

Daska za rezanje

Ako limun kombiniramo s malo soli i praška za pecivo uništit će sve preživjele bakterije. Dasku prvo posolite i pospite praškom za pecivo, a nakon toga dobro istrljajte polovicama limuna.

Uklanjanje mrlja na tkaninama

Limun adekvatno čisti mrlje na osjetljivijim tipovima tkanina. Mrlju na tkanini pospite solju i iscijedite limun pa ostavite oko pola sata. Tkaninu zatim isperite octom i toplom vodom.

Glanjcanje metalnih predmeta

Kombinacija limunovog soka i soli idealna je za poliranje mjedenih predmeta. Otopinu treba utrljajti spužvom na predmet i dobro uglancati kružnim pokretima. Na kraju sve isperite vodom i obrišite.

Skidanje kamenca na slavinama

Limun možemo iskoristiti u skidanju nakupinama kamenca i prljavštine na slavinama.

Dovoljno je slavine premazati limunom te malo istrljajti i isprati vodom. Ako se nakupilo više kamenca, pustite da sok malo odstoji i rastopi okorjele nakupine.

Uklanjanje znoja na odjeći

Ponekad se nakon pranja na majicama, posebice u području pazuha, još uvijek osjeća miris znoja.

To se lako može ukloniti tako da prije pranja rublja taj dio tkanine natopimo sokom od limuna te majcu ubacimo u perilicu.

Osvježivač i ovlaživač zraka

Zimi je zrak zbog grijanja često suh, a da bi prirodno navlažili zrak u prostoriji, dovoljno je zakuhajti nekoliko kriški limuna u vodi i pustiti ih da ključaju. Time ćete dobiti ugodan miris u prostoru.

Više pročitajte ovdje.