Kako razlikovati pravi med od patvorine?

Lifestyle 17. pro 201408:47 > 08:49
Morguefile

Med je energetski i biološki visokovrijedna namirnica koja se lako probavlja, a sadrži brojna energetski i biološki visokovrijedna namirnica koja se lako probavlja, a sadrži brojna antibakterijska, antioksidacijska i antimikrobna svojstva.

Kroz povijest pa sve do danas u narodnoj medicini koristi se za liječenje brojnih zdravstvenih tegoba.

Upravo zbog toga, med je tražena roba i drži visoku cijenu. Prosječna cijena domaćeg, neprerađenog meda iznosi 60 do 80 kuna po kilogramu.

Profesor Nikola Kezić s Katedre za pčelarstvo pri Agronomskom fakultetu, rekao je za Slobodnu Dalmaciju da bi se izuzetno loša godina na kontinentu, a izvrsna u Dalmaciji, prije mogla odraziti na povećanu učestalost pojavljivanja patvorina, nego na promjene cijene meda.

Ističe da bi padu cijenu meda moglo pridonijeti tek značajnije povećanje proizvodnje koje nije moguće zbog popunjenosti dostupnih paša postojećim košnicama. Glavni problem vidi u lošoj lokalnoj razvedenosti cesta i putova koja za posljedicu ima nedostupnost paša te smatra da se na lokalnoj razini treba osigurati uvjete za razvoj pčelarstva.

Kod patvorina najveći problem predstavlja njihova kvaliteta jer su one tako dobro spravljene da laiku nije moguće razaznati razliku između nje i pravog meda budući da bojom, konzistencijom, mirisom i okusom izgleda kao original.

Profesor Draga Bubalo otkrio je za Slobodnu Dalmaciju kako kupac može prepoznati patvorinu.

“Nema tog trika kojemu možemo pribjeći ne bismo li se zaštitili. Moj je savjet da kupujete isključivo med s etiketom, tako da se u eventualnom slučaju utvrđene patvorine može ući u trag proizvođaču. Med koji se nalazi na policama dućana sigurno nije patvorina jer je prošao analize i zadovoljio kvalitetom”, tvrdi Bubalo.