Jeste li znali da količinu nekih namirnica možete precizno odrediti i bez vage, a truljenje voća spriječiti pomoću češnjaka?
1. Prženje ribe bez neugodnih mirisa
Kada pržite ribu, s njom pržite i polovinu jabuke (prerezana strana neka bude okrenuta prema dolje) i neće biti neugodnog mirisa prženja ribe. Za svaku sljedeću turu morate staviti novu polovicu jabuke.
2. Kako zamrznuti svježe začinsko bilje
Narežite začinsko bilje, s malo pileće juhe stavite u kalup za pravljenje leda i zamrznite. Kockice će dati okus umacima od povrća, rižotu i juhama. Možete to učiniti i s metvicom, no umjesto juhe stavite vodu. Zamrznute kockice možete ubacivati u ledeni čaj.
3. Lijepa boja kuhanog povrća
Uz jednostavan trik kuhano povrće zadržat će lijepu boju. U kipuću vodu dodajte na vrh noža sode bikarbone.
4. Ukusnija krumpir salata
Kod pripreme krumpir salate krumpir prije rezanja potopite nekoliko minuta u mlijeko. Dobit će bogatiji okus.
5. Češnjak spriječava truljenje voća
Češnjak uspješno sprečava prebrzo truljenje voća. Zato nekoliko prepolovljenih češnjeva stavite među voće.
6. Vaganje pomoću žlice
I ako nemate pri ruci kuhinjsku vagu, možete odrediti količinu određenih namirnica.
Žlica bijelog brašna = 10 grama
Žlica šećera u prahu = 10,5 grama
Žlica riže = 20 grama
Žlica soli = 20 grama
Žlica škrobnog brašna = 10,5 grama
7. Presolili ste jelo? Ima pomoći!
Ako slučajno presolite neko jelo, spas postoji. U gazu stavite žlicu do dvije riže, zavežite gazu u čvor pa je uronite u posudu, ali tako da krajevi gaze ostanu vani kako biste je mogli izvaditi. Neka stoji u jelu 15-ak minuta. Riža će pokupiti višak soli.
8. Da se grah ne prekuha
Volite li čvršći grah, kuhajte ga u prethodno prokuhanoj i posoljenoj vodi. Tako će se zrna manje raspadati.
9. Trik za pohanje sira
Sir prije pohanja prvo stavite u brašno, a onda nakratko u zamrzivač. Tako pri prženju neće izgubiti kompaktnost.
10. Više čistoće kod pripreme mesa
Kada tučete meso, lako zaprljate cijeli radni prostor. Kako biste to spriječili, svaki komad mesa stavite u vrećicu za zamrzavanje pa ga onda istucite batom.
11. Kad ne možete dočekati da se jelo ohladi
Ako želite brzo prohladiti jelo na temperaturu pogodnu za konzumiranje, stavite posudu s jelom u hladnu vodu kojoj ste dodali žličicu soli. Sol će ubrzati hlađenje, piše Živim.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.