Jedanaest malih trikova koji će vam olakšati pripremu jela

Lifestyle 29. ruj 201717:26 > 17:28
Pixabay

Jeste li znali da količinu nekih namirnica možete precizno odrediti i bez vage, a truljenje voća spriječiti pomoću češnjaka?

1. Prženje ribe bez neugodnih mirisa

Kada pržite ribu, s njom pržite i polovinu jabuke (prerezana strana neka bude okrenuta prema dolje) i neće biti neugodnog mirisa prženja ribe. Za svaku sljedeću turu morate staviti novu polovicu jabuke.

2. Kako zamrznuti svježe začinsko bilje

Narežite začinsko bilje, s malo pileće juhe stavite u kalup za pravljenje leda i zamrznite. Kockice će dati okus umacima od povrća, rižotu i juhama. Možete to učiniti i s metvicom, no umjesto juhe stavite vodu. Zamrznute kockice možete ubacivati u ledeni čaj.

3. Lijepa boja kuhanog povrća

Uz jednostavan trik kuhano povrće zadržat će lijepu boju. U kipuću vodu dodajte na vrh noža sode bikarbone.

4. Ukusnija krumpir salata

Kod pripreme krumpir salate krumpir prije rezanja potopite nekoliko minuta u mlijeko. Dobit će bogatiji okus.

5. Češnjak spriječava truljenje voća

Češnjak uspješno sprečava prebrzo truljenje voća. Zato nekoliko prepolovljenih češnjeva stavite među voće.

6. Vaganje pomoću žlice

I ako nemate pri ruci kuhinjsku vagu, možete odrediti količinu određenih namirnica.

Žlica bijelog brašna = 10 grama

Žlica šećera u prahu = 10,5 grama

Žlica riže = 20 grama

Žlica soli = 20 grama

Žlica škrobnog brašna = 10,5 grama

7. Presolili ste jelo? Ima pomoći!

Ako slučajno presolite neko jelo, spas postoji. U gazu stavite žlicu do dvije riže, zavežite gazu u čvor pa je uronite u posudu, ali tako da krajevi gaze ostanu vani kako biste je mogli izvaditi. Neka stoji u jelu 15-ak minuta. Riža će pokupiti višak soli.

8. Da se grah ne prekuha

Volite li čvršći grah, kuhajte ga u prethodno prokuhanoj i posoljenoj vodi. Tako će se zrna manje raspadati.

9. Trik za pohanje sira

Sir prije pohanja prvo stavite u brašno, a onda nakratko u zamrzivač. Tako pri prženju neće izgubiti kompaktnost.

10. Više čistoće kod pripreme mesa

Kada tučete meso, lako zaprljate cijeli radni prostor. Kako biste to spriječili, svaki komad mesa stavite u vrećicu za zamrzavanje pa ga onda istucite batom.

11. Kad ne možete dočekati da se jelo ohladi

Ako želite brzo prohladiti jelo na temperaturu pogodnu za konzumiranje, stavite posudu s jelom u hladnu vodu kojoj ste dodali žličicu soli. Sol će ubrzati hlađenje, piše Živim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.