Kokice, koštice i jako zaslađena pića loše utječu na zube - uništavaju caklinu, uzrokuju karijese, a mogu i slomiti zube. Ako želite da vam zubi ostanu zdravi, ovu hranu je bolje izbjegavati.
1. Kokice
“Jedenje kokica zna izazvati upalu desni jer ljuskice ostanu između zuba”, objasnila je zagrebačka stomatologinja Željka Stolar.
“Najviše ljudi koji mi dolaze u ordinaciju sa slomljenim zubima kažu da im se to dogodilo kad su jeli kokice. Često se kokice do kraja ne otvore i tvrda zrna jako lako lome zube, a da ne pričamo o skrivenim ljuskicama koje se zabiju između zubi i izazivaju bol u desnima”, objasnio je Jonathan Neman za Reader’s Digest, stomatolog iz New Yorka.
2. Suho voće
Iako jako fino, puno vitamina i minerala, suho voće je strašno loše za zube. “Ne samo da je u pitanju koncentrirani šećer, već je i jako ljepljiv te se često zalijepi za kutnjake i stvara karijes”, napominje dr. Neman.
3. Slatka kava
Često ispijanje slatke kave, poput one iz automata je “noćna mora” za zube. Stalna izloženost zuba šećeru i mlijeku u kavi otežava slini borbu protiv šećera i kiselina u ustima.
“Slina je fantastičan zaštitnik zuba, ali dugotrajnim ispijanjem slatkih pića oni su pod stalnim napadom šećera. S vremenom žlijezde slinovnice jednostavno ne mogu “držati korak” s količinom šećera u ustima i njihov rad se usporava pa slina više ne može obavljati svoj posao”, kaže dr. Neman.
4. Sjemenke
Većina sjemenki zahtijeva otvaranje prednjim zubima što može uzrokovati oštećenje i lomove zuba.
5. Topla voda s limunom
Ako ste čuli da je topla voda s limunom dobra zamjena za jutarnju kavu, još jednom razmislite o ovoj opciji. “Zube uništava kiselina iz limuna jer nagriza caklinu. Stalna izloženost kiselim napitcima može otopiti caklinu, slabeći tako unutarnji sloj zuba (dentin), koji je žući od cakline i puno osjetljiviji”, objasnila je stomatologinja Raha Sepehrara za Metro UK.
“Inače, prevelika konzumacija agruma, tj. previše kiseline jako šteti zubima, kao i šećer. Zubi su preosjetljivi”, izjavila je stomatologica Stolar.
6. Led
“Ne jedite led! Pretvrd je, oštećuje zubnu caklinu i uzrokuje male lomove na zubima. Čak može i odlomiti dio zuba”, upozorava američki stomatolog Jon Marashi.
7. Energetska pića
“Energetska pića su jako kisela i imaju nizak pH te visok sadržaj šećera. Svjedok sam velikom porastu propadanja zuba među studentima koji piju previše ovih pića kako bi uspjeli probdjeti noć. Zbog gustoće i povećanog šećera ovo piće prekriva jednako sve zube i stvara opasnost od mnogobrojnih karijesa”, priča zubar Marashi.
“Sva gazirana pića strašno uništavaju caklinu, a nastaju i velike promjene na caklini”, objasnila je stomatologinja Stolar.
8. Grožđice s čokoladom
“Grožđice su sam vrag! Ovo je možda iznenađujuće, ali sama čokolada na grožđicama manje šteti zubima nego suho voće. U grožđicama je veća količina šećera i lako se lijepe za zube. U ovom slučaju čokolada je samo benzin dodan na vatru!”, objašnjava Marashi.
9. Sportski napitci
“Ta pića su osmišljena za sportaše radi rehidracije. Pomažu nadoknaditi izgubljene hranjive tvari i elektrolite u organizmu. Na drugu stranu, sportska pića su puna tekućeg šećera, koji su poznati po tome da stvaraju karijese na teže dostupnim zubima”, objašnjava Krysta Manning, vlasnica zubnog laboratorija u Kentuckyju.
10. Kruh s pekmezom i/ili kikiriki maslacem
Oba namaza su prepuna šećera, gusta i jako ljepljiva, što je recept za karijese. Ako volite ove namaze, potražite one s manjim udjelom šećera te nakon obroka popijte čašu vodu. Ako možete, nakon sendviča uzmite žvakaću gumu s pepermintom koja će žvakanjem skinuti većinu šećera sa zubiju – savjetuje zubar Manning.
11. Konzervirano voće
Ako mislite da je ovo zdrava namirnica zato jer je u pitanju voće, razmislite još jednom.
12. Gumeni bomboni
“Ne samo gumeni bomboni, nego i svi slični slatkiši se trebaju izbjegavati u širokom luku. Oni su grozni za zube jer se jako lijepe i za zube i desni, a što duže je gumeni bonbon zalijepljen za zub to više bakterije proizvedu kiseline koja uzrokuje karijese”, izjavio je kozmetički zubar Lawrence Fung.
13. Roštilj
Nije toliko riječ o mesu, već o umacima za roštilj koji su inače gusti, ljepljivi i obiluju šećerima. “Rebarca s roštilja u umaku s karameliziranim šećerom i začinima najgora je hrana za vaše zube. Postoji opasnost od lomljenja zubiju, a dodatni šećer nikad nije dobar”, upozorava vlasnik privatne dentalne ordinacije u New Jerseyju, Frederick Baker, piše 24 sata.