Što s kuhanom šunkom nakon blagdana?

Lifestyle 06. tra 201510:28 > 10:30
Morguefile

Kuhana šunka na sami uskršnji ručak carevala je stolom, no najčešće pitanje koje si postavljamo dan nakon blagdana je kako šunku iskoristiti u nekom drugom obliku a da nam ne propadne ili dosadi.

Donosimo stoga dva jednostavna i brza recepta zbog kojih ćete šunku još više zavoljeti.

PAŠTETA OD ŠUNKE I ČILI PAPRIČICE
Sastojci:
– 25 dkg kuhane šunke
– 2 režnja češnjaka
– 50 ml maslinovog ulja
– ½ žličice usitnjene čili papričice
– 2 žlice limunovog soka
– sol i papar

Priprema:
Štapnim mikserom usitnite kuhanu šunku i češnjak, potom dodajte izmiješano maslinovo ulje s limunovim sokom, dobro izmiješajte i na kraju dodajte čili papričicu, sol i papar po želji. Ovu jednostavnu i ukusnu paštetu koja će vam zagrijati nepce poslužite uz prepečeni kruh, piše Zadovoljna.hr.

SLOŽENAC OD POVRĆA I KUHANE ŠUNKE
Sastojci:
– 25dkg kuhane šunke
– 1 kiselo vrhnje
– 2 režnja češnjaka
– 20 dkg povrća po želji (grašak, brokula ili prokulice)
– 30 dkg tjestenine
– 15 dkg tvrdog sira za ribanje
– ½ dcl maslinovog ulja
– krušne mrvice

Priprema:
Ugrijte maslinovo ulje, te u njega dodajte sitno nasjeckani češnjak i šunku narezanu na kockice, kratko popirjajte.Skuhajte tjesteninu i pomiješajte s kuhanim povrćem, posolite i poparite.

U vatrostalnu posudu koju ste prethodno namazali maslacem stavite red tjestenine i povrća pa naribajte malo sira potom stavite šunku i s ostatkom povrća prekrijte šunku. Prelijte sve s kiselim vrhnjem, te naribajte ostatak sira, zapecite u pećnici 10 minuta.