Jedna od najstarijih i najpoznatijih ljekovitih biljaka - bazga, nakon desetljeća zapostavljenosti, ponovno se vraća u modu, potvrđuju brojne domaćice koje sve više otkrivaju prednosti ove biljke koristeći je za sokove, sirupe, džemove, likere, a slastičari čak i za sladoled.
Premda je bazga široj javnosti poznata biljka, malobrojni su oni koji znaju njezina brojna blagotvorna svojstva i utjecaj na ljudsko zdravlje.
Bazga, naime, ima izuzetno učinkovito antivirusno i antibakterijsko djelovanje, koristi se u liječenju dišnih organa, bubrega, te mokraćnih organa, limfnog sustava i bolesti kože.
U pučkoj medicini stoljećima je poznata kao vrstan čistač probavnog trakta, a antioksidativno djelovanje cvijeta i korijena bazge štiti od slobodnih radikala koji uništavaju stanice ljudskog organizma.
Potvrđeno je također da kao biljni tonik okrepljuje i pomlađuje organizam, jača njegovu otpornost, te podiže i jača imunitet respiratornih organa.
Bazga je na glasu i kao glavni biljni lijek za prehladu i gripu jer ne samo što brzo liječi nego i sprječava širenje bolesti, te je idealna za konzumiranje, posebice u vrijeme epidemija gripe, te raznih drugih viroza, piše Glas Slavonije.