Donosimo recept za stratu, vrstu složenca u kojem se izmjenjuju slojevi starog kruha i sočnog nadjeva. U ovoj verziji u nadjevu su gljive i kremasti sir brie, što u kombinaciji sa začinima, dižonskim senfom, vinom Sauvignon blanc i vrhnjem predstavlja neodoljiv spoj.
oko pola kilograma starog kruha (ili svježeg, lagano tostiranog)
oko pola kilograma miješanih gljiva po vašem izboru
1 kolut sira Brie, očišćen od kore i narezan na kockice
ribani parmezan
9 jaja, lagano umućenih
2 žlice ulja
1 mlada kapulica, nasjeckana
1-2 česna češnjaka, usitnjena
grančica majčine dušice
pola šalice Sauvignon blanca ili nekog drugog suhog bijelog vina
2 šalice mlijeka
1 šalica vrhnja
2 žice senfa Dijon
sol, papar
Na ulju popržite kapulicu pa dodajte češnjak. Kratko dinstajte (30-ak sekunda) pa dodajte gljive i začine. Pirjajte na umjerenoj vatri dok gljive ne dobiju zlatnu boju pa podlijte vinom. Povećajte temperaturu i miješajte dok tekućina ne ispari.
Pomiješajte jaja, vrhnje, mlijeko, senf i sol.
Kruh narežite na kockice. Pola količine stavite u posudu za složenac.
Na to stavite pola količine gljiva, pa pola količine sira Brie i potom pola količine smjese sa jajima.
Ponovite. Pogurajte sve komadiće kruha koji strše, kako bi se svi lijepo natopili sjjesom od jaja.
Pokrijte i ostavite u hladnjaku oko dva sata ili preko noći.
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Posudu za složenac prekrijte poklopcem ili folijom te stavite u zagrijanu pećnicu.
Pecite oko sat vremena. Dignite poklopac, pospite parmezan i pecite još 15-25 minuta, dok površina ne postane zlatna i puna mjehurića, piše Slobodna Dalmacija.