Iako mnogi smatraju da je med zdraviji i prirodniji izbor od bijelog šećera, nova istraživanja otkrila su da med možda i nije toliko zdrav koliko se mislilo.
Tim nutricionista za Journal of Nutrition tvrdi kako med ima isti učinak na tijelo kao i bijeli šećer, te da je krcat kukuruznim sirupom, jeftinim zaslađivačem.
Voditeljica istraživanja Susan Raatz kaže kako su namjeravali dokazati razlike između meda i šećera, no na kraju su ustvrdili kako su ‘vrlo, vrlo slični’.
Za potrebe istraživanja uspoređeni su utjecaji meda, šećera i kkukuruznog sirupa na 55 dobrovoljaca. Zamoljeni su da jedu 50 g dnevno jednog od ovih zaslađivača.
Pri kraju istraživanja, dokazano je da da sva tri zaslađivača imaju jednak utjecaj na dobrovoljce. Razina triglicerida, lipida koji može izazvati rizik od srčanih bolesti, podigla se kod svih ispitanika, bez obzira koji su zaslađivač koristili.
Upravo zbog ovog istraživanja, nutricionista Sara Stanner upozorava da med ne bi trebalo smatrati ‘zdravim izborom’.
Naglasila je i da med sadrži dosta kalorija. ‘Žličica meda sadrži 23 kalorije i 6 g šećera dok šećer sadrži 16 kalorija i 4 g šećera.. Malo meda neće vam naškoditi, ali zapamtite da ujedno dodaje šećer i kalorije’, zaključuje Stanner.