
Mandarine su omiljeno sezonsko voće, posebno tijekom jeseni i zime. Ipak, nije uvijek lako odabrati prave mandarine koje će biti slatke i ukusne.
Oglas
Postoji nekoliko jednostavnih znakova na koje treba obratiti pozornost kako biste uvijek izabrali kvalitetno voće, piše Klix.
Prije svega, boja kore može mnogo otkriti o zrelosti mandarine. Tamnija i ujednačeno narančasta kora najčešće znači da je mandarina zrela i slatka, dok prisutnost zelenih nijansi može upućivati na to da voće nije dovoljno zrelo ili je manje sočno. Također, težina mandarine u odnosu na njezinu veličinu važan je pokazatelj – teže mandarine obično su pune soka, dok one lakše imaju manje pulpe i više vlaknastog dijela.
Tekstura
Tekstura kore također govori mnogo o kvaliteti. Glatka i sjajna kora najčešće je znak zrelog i sočnog voća, dok hrapava, suha ili naborana kora može značiti da je mandarina prezrela ili suha. Kora bi trebala biti mekana, ali elastična i lako odvojiva, jer to pokazuje da je unutrašnjost sočna i ukusna. Ipak, previše tanka i ljepljiva kora može značiti da je voće manje sočno.
Miris
Još jedan važan detalj je miris mandarine. Sladak i intenzivan voćni miris znak je da je voće zrelo i sočno. Mandarine koje nemaju izražen miris najčešće nisu dovoljno zrele i neće imati pun okus. Oblik i veličina ploda također su važni – blago spljoštene ili ovalne mandarine obično imaju više mesa u odnosu na koru, dok one koje su previše okrugle ponekad mogu biti manje sočne.
Unutarnji bijeli sloj, poznat kao bijeli dio ili albedo, također može biti pokazatelj kvalitete. Tanak i mekan sloj ispod kore sugerira dobru sočnost, dok deblji i vlaknasti sloj može upućivati na manjak soka i pulpe.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Oglas
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas