Nutricionistica Lee Holmes iz Australije otkrila je koja alkoholna pića izazivaju najteže pijanstvo i najveći mamurluk.
Iako možda ne očekujete ovakav odgovor, ali to su pjenušava alkoholna pića. Nutricionistica tvrdi da ugljikov dioksid, koji se nalazi u ovim pićima, izaziva bržu apsorpciju alkohola u krvotok. Zapravo, visoka razina alkohola u krvi djeluje na mozak tako što stimulira GABA receptore, pa se zbog toga kao posljedica javlja mamurluk, odnosno mučnina, povraćanje i migrena, piše Zadovoljna.rs.
I dok se smatra da su žestoka pića najgora, zapravo studija je pokazala da se trećina ljudi brže napije kada konzumira šampanjac i druge vrste pjenušavih vina u usporedbi sa drugim alkoholom.
Što je brža apsorpcija, količina alkohola u krvi će biti veća, što ujedno utječe na jačinu mamurluka koji se obično javlja sljedećeg dana.
Upravo zato što se šampanjac apsorbira brže od drugih pića, on utječe na pojavu mamurluka sljedećeg dana kada se kod većine ljudi javljaju bolovi u glavi, mučnina, osjetljivost na svjetlost i ekstremna suhoća usta.
Međutim, Holmes ističe da na intenzitet pijanstva utječe i količina konzumiranog alkohola.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!