Oglas

Ove vrste voća imaju najbolje protuupalno djelovanje

author
N1 Info
16. sij. 2024. 06:55
pexels-jane-doan-1128678
Pexels | Pexels

Prehrana bogata ovim voćem može pomoći vašem tijelu u borbi protiv kronične upale.

Oglas

Dva registrirana nutricionista za Real Simple donose listu najboljeg voća za smanjenje neželjene upale u tijelu i objašnjavaju što im daje tu sposobnost:

Pitaja


Pitaja nije samo upečatljivo voće, već je bogato karotenom te vlaknima i antioksidansima poput vitamina C, E, B2.

1705317911-pexels-md-momtaz-ali-3698450-1024x683.jpg
Pexels | Pexels


Jabuka


Jabuke su gotovo uvijek dostupne u lokalnom supermarketu, a njihova jednostavnost može vas potaknuti da ih zanemarite dok punite košaricu u odjelu s voćem.

No, jabuke zaista imaju mnogo toga. Bogat su izvor antioksidansa, posebno vitamina C, kvercetina i flavonoida, a i visok su izvor vlakana.

1676883791-kotagauni-srinivas-BqOTmSUQHvg-unsplash-1024x683.jpg
Unsplash | Unsplash


Bobičasto voće


Bobice su vrlo bogate i vlaknima i antioksidansima poput vitamina C (pola šalice jagoda pruža vam oko 50 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C), kvercetina, karotenoida i antocijanina.

1653910107-berries-ge00cf1bb8_1920-1024x682.jpg
Pixabay/Ilustracija | Pixabay/Ilustracija


Koštuničavo voće


Breskve, šljive i trešnje bogate su antioksidansima poput vitamina C, vitamina A, antocijanina i fenolne kiseline. Također vam pružaju dobru količinu vlakana.

1631604054-fruit-1004887_1920-1024x683.jpg
Pixabay | Pixabay


Grožđe


Grožđice su dobro poznate po antioksidansu zvanom rezveratrol, koji se nalazi u njihovoj kori. Kora također sadrži puno vlakana, stoga se preporuča konzumiranje grožđa s korom. Grožđe je bogato i drugim antioksidansima poput vitamina C, vitamina B2, antocijanina, kvercetina i flavonoida.

grožđe
Pexels | Pexels


Agrumi


Svi agrumi, uključujući naranču, grejp, limun i limetu, bogati su antioksidansima poput flavonoida i vitamina C (pola šalice grejpa pruža otprilike 40% preporučenog dnevnog unosa vitamina C) te sadrže dobru količinu vlakana.

1641633151-1641630001-5383746_sok-voce_ls.jpg
Shutterstock | Shutterstock


Sjemenke nara


Kada grickate sočne, hrskave, crvene sjemenke nara, uživate u prednostima i vlakana te antioksidansa poput vitamina C, antocijanina, tanina i fenolne kiseline. Ove eksplozije hranjivih tvari izuzetno su dobre za vas i ukusan dodatak kako slatkim, tako i slanim jelima.

1660573694-pexels-timur-weber-8679383-scaled-e1660573736600-1024x794.jpg
Timur Weber/Pexels/Ilustracija | Timur Weber/Pexels/Ilustracija


Marakuja


Marakuja je vrlo bogata vitaminom C (pola šalice pruža vam otprilike 40 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C), vitaminom A i drugim antioksidansnim spojevima poput polifenola. Sjemenke su posebno bogate vlaknima. Konzumiranjem pola šalice marakuje dobivate gotovo 50 posto preporučenih 25 grama vlakana dnevno za žene (38 grama za muškarce).

1705318746-pexels-any-lane-5945945-1024x707.jpg
Pexels | Pexels


Ananas


Prema stručnjacima, ananas sadrži spoj zvan bromelain, koji ima protuupalna svojstva. Ananas je također dobar izvor vlakana i antioksidansa poput vitamina C (pola šalice pruža vam otprilike 40 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C) te vitamina A.

1686931664-louis-hansel-jDJlI-ir_dk-unsplash-1024x683.jpg
Unsplash / Ilustracija | Unsplash / Ilustracija


Lubenica


Lubenica je poznata po svojoj žarko crvenoj boji koja potječe od još jednog moćnog antioksidansa zvanog likopen. Također je izuzetno dobar izvor vitamina C.

lubenica
Unsplash | Unsplash



N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama