Piletina ili jaja: Koja namirnica ima više proteina?

Lifestyle 08. stu 202407:04 0 komentara
tanjur s polovicama kuhanih jaja, narezana pileća prsa, kuhana brokula i mrkva
Pexels

Piletina i jaja popularni su izvori životinjskih bjelančevina, odnosno proteina koji su bogati hranjivim tvarima, poput vitamina i minerala.

Piletina i jaja izvrsni su izvori proteina i mogu podržati vaše zdravlje poboljšavajući osjećaj sitosti nakon obroka i promičući zdravu regulaciju šećera u krvi. Ali koji je koncentriraniji izvor proteina?

Ovisno o dijelu piletine, sadrži od 23 do 31 grama proteina na 100 grama. Kuhana jaja sadrže 12,6 grama proteina na 100 grama, što čini piletinu koncentriranijim izvorom proteina.

Međutim, i piletina i jaja smatraju se “potpunim” izvorima proteina. Životinjski proteini, poput piletine i jaja, sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina. Iako vam je za normalno funkcioniranje potrebno 20 aminokiselina, samo devet – histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin – su neophodni. To znači da ih vaše tijelo ne može proizvesti, pa ih morate unositi prehranom.

Iako životinjski i biljni proteini, poput onih iz graha i soje, osiguravaju proteine, biljni izvori se smatraju “nepotpunim” proteinima jer im nedostaje jedna ili više esencijalnih aminokiselina.

Također, vaše tijelo može učinkovitije koristiti proteine ​​iz životinjskih izvora. U stvari, jaja i piletina se probavljaju brzinom većom od 90 posto, dok se biljne bjelančevine probavljaju u rasponu od 45-80 posto. To čini piletinu i jaja “visokokvalitetnim” proteinima jer se proteini iz tih namirnica lako apsorbiraju, razgrađuju i koriste za važne procese u tijelu, poput izgradnje mišića i stvaranja hormona i neurotransmitera.

Iako piletina sadrži više proteina od jaja, istraživanja pokazuju da su jaja probavljivija od piletine. Jaja imaju stopu probavljivosti od 97 posto, dok piletina ima 94 posto, što znači da vaše tijelo može bolje probaviti i iskoristiti aminokiseline iz jaja nego iz piletine.

Međutim, i piletina i jaja su bogati visoko bioraspoloživim proteinima, i oboje su izvrsne opcije za povećanje unosa proteina.

Zdravstvene prednosti piletine

Pileća prsa daju vašem tijelu esencijalne hranjive tvari poput proteina, vitamina B i minerala.

Protein je najzasitniji makronutrijent, a uključivanje hrane bogate proteinima poput pilećih prsa može vam pomoći u postizanju zdrave tjelesne težine.

Proteini potiču izlučivanje i povećavaju razinu hormona sitosti poput kolecistokinina (CCK), peptida YY (PYY) i peptida 1 sličnog glukagonu 1 (GLP-1) koji šalju signal vašem mozgu da ste siti. Protein također smanjuje razinu grelina, hormona koji stimulira apetit. Zato povećanje unosa proteina može biti učinkovit i jednostavan način za poboljšanje mršavljenja i povećanje osjećaja sitosti.

Hrana bogata proteinima poput piletine također može podržati bolju kontrolu šećera u krvi, budući da proteini usporavaju probavu i apsorpciju glukoze u krvotok. To snižava razinu šećera u krvi nakon obroka i podržava bolju regulaciju šećera u krvi.

Piletina je bogata proteinima i ima malo ugljikohidrata, što je čini dobrim izborom za ljude koji pokušavaju kontrolirati razinu šećera u krvi, poput osoba s dijabetesom tipa 2. Iako istraživanja o zdravstvenim rezultatima konzumiranja piletine nisu opsežna, neki dokazi to upućuju dodavanje piletine u prehranu može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdio ovaj potencijalno koristan učinak.

Zdravstvene prednosti jaja

Jaja su bogat izvor proteina i važnih vitamina i minerala kao što su B12 i kolin.

Konzumacija jaja pokazala se korisnom za poboljšanje sastava tijela povećanjem mišićne mase i smanjenjem masnog tkiva. Također može poboljšati određene pokazatelje zdravlja srca, poput HDL kolesterola, “dobrog” kolesterola koji uklanja kolesterol iz krvi i prenosi ga u jetru, gdje se razgrađuje i izlučuje iz tijela.

Konzumiranje jaja također može povećati nutritivnu vrijednost vaše prehrane osiguravanjem vitamina i minerala poput B12 i selena. Kao i piletina, jaja su gotovo bez ugljikohidrata, što ih čini izvrsnim izborom za ljude na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata.

Iako su jaja vrlo hranjiva, bogata su kolesterolom. Iako hrana s visokim kolesterolom nije problem za većinu ljudi, neke populacije, poput ljudi s obiteljskom hiperkolesterolemijom (genetski poremećaj koji uzrokuje visok LDL kolesterol), možda će trebati smanjiti unos hrane s visokim kolesterolom, poput jaja.

Ako imate bolest srca ili visok rizik od bolesti srca, kao što je visok LDL kolesterol, najbolje je posavjetovati se sa svojim liječnikom.

Što ima više proteina?

I piletina i jaja su zdravi, ali piletina je koncentriraniji izvor proteina. Neki će ljudi možda morati izbjegavati piletinu ili jaja iz zdravstvenih ili prehrambenih razloga. Na primjer, ljudi s visokim kolesterolom možda će morati ograničiti unos hrane s visokim kolesterolom, poput jaja, dok će ljudi koji slijede vegetarijansku prehranu možda odlučiti izbjegavati piletinu.

Također je moguće biti alergičan na jaja i piletinu, iako su alergije na jaja češće. Ako ste alergični na jaja ili piletinu, važno ih je potpuno izbjegavati jer konzumacija može izazvati alergijsku reakciju, piše Health.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!