Oglas

Zavoljet ćete ga i vi

Špageti s tikvicama i sirom: Lagano ljetno jelo koje Talijani obožavaju

author
N1 Info
20. srp. 2025. 20:44
špagete, šalša, tjestenina, umak od rajčice
Pixabay (Ilustracija)

Sezona tikvica je u punom jeku, pa je pravo vrijeme da ih iskoristimo na najbolji način – u ukusnoj tjestenini s mnogo sira.

Oglas

Riječ je o jednostavnom, ali vrlo aromatičnom talijanskom jelu za koje donosimo recept u nastavku.

Špageti alla Nerano tradicionalno su jelo s juga Italije, iz malog mjesta Nerano na Amalfijskoj obali.

Nastalo je 1950-ih u restoranu "Maria Grazia", a popularnost je steklo zahvaljujući jednostavnim sastojcima i bogatom okusu. Zvijezda jela su tikvice, koje se prže i miješaju sa sirom Provolone del Monaco, stvarajući svileni, blago kremasti umak, piše danas.rs.

Sastojci:

  • 200 g špageta
  • 2 tikvice
  • 1 češanj češnjaka
  • 40 g naribanog sira Provolone del Monaco (ili neki drugi polutvrdi sir koji se lako riba)
  • malo maslinova ulja
  • nekoliko svježih listova bosiljka
  • malo soli i papra
  • malo maslaca za dodatnu kremoznost (po želji)

Priprema:

  1. Tikvice narežite na tanke kolutiće. U tavi zagrijte obilno maslinovo ulje i pržite tikvice u više navrata dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Ocijedite ih na papirnatim ubrusima i posolite.
  2. Zakuhajte veću količinu vode, dodajte sol i skuhajte špagete al dente prema uputama. Sačuvajte dio vode u kojoj se kuhala tjestenina.
  3. U velikoj tavi zagrijte malo maslinova ulja i dodajte zgnječeni češnjak. Pustite da pusti aromu, a zatim ga izvadite.
  4. Dodajte pržene tikvice i nekoliko žlica vode od tjestenine. Miješajte dok se tikvice ne počnu raspadati i pretvarati u umak.
  5. Dodajte kuhane špagete, lagano miješajte i postupno umiješajte naribani sir i još malo vode od kuhanja, dok ne dobijete kremasti umak. Po želji dodajte i komadić maslaca
  6. Umiješajte svježi, nasjeckani bosiljak i svježe mljeveni papar. Po potrebi dodatno posolite. Poslužite toplo i uživajte!

Napomena:

Za autentičan okus koristite sir Provolone del Monaco. Ako ga ne možete nabaviti, poslužite se kombinacijom kvalitetnog provolona i malo parmezana ili Grana Padana. Ključ je u kremastom spoju škrobne vode, sira i prženih tikvica.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama