Ove male promjene mogu smanjiti potrošnju energije prilikom kuhanja bez ugrožavanja kvalitete obroka. Ako napravite sljedeće četiri stvari sigurno ćete uštedjeti na energiji koju trošite prilikom kuhanja.
Uskladite posuđe s jelom koje pripremate
Trebali biste uskladiti veličinu zdjele, tave ili pleha s veličinom vašeg obroka kako biste povećali učinkovitost. Ispečete li jaje u velikoj tavi ili pripremate sva jela zasebno u mikrovalnoj – trošite puno više struje nego što je potrebno.
Međutim, ako trebate napraviti samo jedno jelo, pokušajte koristiti mikrovalnu pećnicu umjesto klasične pećnice, piše Lifehacker.
Korištenjem lonca za kuhanje promjera od 15 cm na električnoj ploči za kuhanje od 20 cm gubite do 40 posto proizvedene topline. Na ovaj način bacate novac, isto kao što to radite i u slučaju da vam tava ili lonac imaju neravno (zaobljeno) dno koje onemogućava učinkovitu raspodjelu topline po dnu lonca.
Lonci za kuhanje s bakrenim dnom također se zagrijavaju brže od drugih, stoga sljedeći put kad se odlučite kupiti novo posuđe – razmislite o bakrenoj opciji.
Konačno, koristite staklene ili keramičke posude kad god možete, jer možete smanjiti temperaturu pećnice za 25 stupnjeva bez produžavanja vremena koje je potrebno da pripremite hranu.
Koristite poklopce
Prilikom kuhanja koristite poklopce. To će zadržati toplinu unutar posuđa za kuhanje te omogućiti da se hrana brže skuha, što će rezultirati kraćim vremenom za pripremu i manjom potrošnjom energije. Male promjene stvaraju veće razlike.
Slično tome, nemojte viriti u svoju pećnicu otvarajući vrata dok se peče hrana. Temperatura padne za 25 stupnjeva svaki put kad to učinite, pa se pećnica mora malo više potruditi da se vrati na zadanu temperaturu.
Isplanirajte obroke da možete peći više jela istovremeno.
Kad god je moguće, u pećnici bi odjednom trebali peći više jela. Ili se odlučite za pripremu raznih složenaca koje ćete napraviti u vatrostalnim posudama i iskoristiti najviše topline za najmanju cijenu.
Pripremite se prije pripreme obroka
Prije nego što uključite blender ili fritezu, provjerite jesu li svi vaši sastojci oprani, nasjeckani, odvojeni, poslagani – što god je potrebno za brzi i glatki posao s električnim uređajem. Neka vaši uređaji budu isključeni dok vam ne zatrebaju ili upotrijebite pametni razvodnik kako biste ih isključili.
Odmrzavajte hranu u hladnjaku nekoliko sati umjesto da za to koristite mikrovalnu pećnicu, a pećnicu prethodno zagrijte tek kad ste spremni za pečenje kako ne bi bila vruća dok vi još pripremate sve što namjeravate peći u njoj. Par minuta prije kraja pečenja, slobodno možete ugasiti pećnicu i ostaviti hranu u njoj da se do kraja ispeče.
Uz zatvorena vrata ili poklopac, temperatura bi i dalje trebala ostati dovoljno visoka da se vaša hrana nastavi peći do kraja.
Održavajte ploče na plamenicima i pećnice čistima
Jako je bitno da metalne ploče iznad plamenika budu čiste jer se tako toplina reflektira prema gore, povećavajući energetsku učinkovitost. Očistite cijelu pećnicu i ploču za kuhanje prije pripreme velikih obroka kako biste smanjili nakupljanje i prljavštinu koja bi mogla smanjiti njihovu učinkovitost.
Ako imate pećnice s pirolizom, stručnjaci savjetuju da pirolizu pokrenete nakon pripreme obroka kako ne biste morali dva puta zagrijavati pećnicu. Tako ćete uštedjeti na struji – i novcu, piše 24sata.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!