Bečki profesor Hademar Bankhoffer ističe koliko je riba važna i zdrava namirnica u prehrani. Na njegovoj ljestvici visoko je pozicioniran losos, a zatim slijede sardine, inćuni, som, bakalar, pastrva i oslić. Osim toga, o zdravstvenim pogodnostima koje ima redovno konzumiranje lososa svjedoče i brojna istraživanja.
Meso lososa obiluje proteinima i aminokiselinama. Također sadrži komponente koje su od velikog značaja za zdravlje zglobova, ali i pravilno funkcioniranje probavnog trakta i regulaciju inzulina. Obiluje važnim vitaminima i mineralima i drugim korisnim tvarima.
Kada pogledamo nutritivni sastav lososa, vidimo da na samo 100 gr spremljenog lososa dolazi čak 22 gr proteina, što je skoro polovina preporučenog dnevnog unosa.
Također, losos je bogat dobrim omega 3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima, piše b92.
Vitamini i minerali u lososu
Osim što je odličan izvor visokokvalitetnih proteina, losos sadrži prilično korisne količine drugih važnih elemenata, kao što su vitamini B grupe te minerali poput selena, fosfora i kalijuma. Osim toga predstavlja i solidan izvor željeza, cinka, magnezija i vitamina C i E.
Količine vitamina B kompleksa su impresivne. Vitamini B grupe igraju izuzetno značajnu ulogu u većini kemijskih reakcija u našem organizmu i sudjeluju u metaboličkim procesima. Dovoljan unos B vitamina osigurava kvalitetan san, izdržljivost, dovoljno energije, koncentraciju i, iznad svega, čuvaju naše srce i krvne žile.
Zdravstvene prednosti lososa
Losos je dobar za cjelokupno zdravlje, hranjivo i ukusno lososovo meso čuva zdravlje i njeguje organizam. Konzumacija mesa lososa je dobra za:
– Živčani sustav i mozak
– Srce i krvne žile
– Mišiće i koštanozglobni sustav
– Zdrave oči, kožu i kosu
– Dobar san i zdrav metabolizam.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!