Stavljate li kuhinjsku krpu na vrata pećnice? Trebali biste prestati

author
N1 Info
09. ožu. 2025. 22:04
kuhinjska krpa, kuhinja
Unsplash/Ilustracija | Unsplash/Ilustracija

Koliko puta ste, nakon brzinskog brisanja ruku ili pulta, nehajno prebacili kuhinjsku krpu preko otvorenih vrata pećnice? Ako ste pomislili "pa stalno", niste jedini.

No iako ova navika djeluje praktično, zapravo može biti prilično problematična – i to iz više razloga.

Sigurnost

Pećnica se zagrijava, a tekstilna vlakna kuhinjske krpe lako se mogu zapaliti ako dođu u dodir s vrućim zrakom ili površinama. Požari u kuhinji često počinju zbog nepažnje, a vruća pećnica i zapaljiva tkanina nisu dobar spoj.
Higijena

Kuhinjske krpe upijaju vlagu, masnoće i bakterije, a ostavljanjem na vratima pećnice mogu kontaminirati površine s kojima dolaze u dodir. Ako istom krpom brišete ruke, zatim je položite na pećnicu, a potom njome obrišete tanjure – nesvjesno širite bakterije po cijeloj kuhinji.

Nepraktičnost

Tu je i praktična strana priče – krpa na vratima može smetati pravilnom zatvaranju pećnice, što može utjecati na rad uređaja i povećati potrošnju energije. Također, može lako skliznuti i pasti na pod, a nitko ne voli podizati prljavu krpu netom prije posluživanja obroka, piše Zadovoljna.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama