Kovačić: Imamo prijedloge imena za zamjenike ministara

Vijesti 03. velj 201611:41 > 13:49
Patrik Macek/PIXSELL

Vijeće za suradnju MOST-a nezavisnih lista i Domoljubne koalicije u srijedu je u zgradi Vlade Republike Hrvatske održalo prvi sastanak. Novinarima su se nakon sastanka obratili Ivan Kovačić i Milijan Brkić

Ivan Kovačić, član Vijeća za suradnju, rekao je pred novinarima da se više neće sastajati u Vladi. “Nije ovo paratijelo. Sastajat ćemo se u Saboru ili u stranci.”

”Radit ćemo jednom tjedno. Koordinatori ćemo biti ja i gospodin Brkić. Odlučili smo da odbijemo špekulacije kako smo mi vlada u sjeni. Mi smo samo savjetodavno tijelo, bit ćemo samo politička volja da pojednostavnimo rad vlade”, kazao je Kovačić.

Kazao je kako za zamjenike i pomoćnike već postoje prijedlozi Mosta i Domoljubne koalicije.

”Imamo prijedloge od Mosta i Domoljubne koalicije i već sutra možemo početi razgovarati o tome i o konkretnim imenima. Imamo prijedloge za sva ministarstva. Nećemo odlučivati tri mjeseca. U 7 do 10 dana imati ćemo sve posloženo”, kazao je Kovačić t je dodao da za izbor zamjenika minstara nena javnog natječaja, ali da će ga biti za izbor direktora javnih poduzeća.

Upitan hoće li imenovanja zamjenika biti obavljena sutra na Vladi Kovačić kaže kako to neće biti slučaj. Dodaje kako će ministri biti u nadzornim odborima javnih poduzeća, ali da će se predsjednici uprava birati po stručnosti.

Brkić: Ja sam operativac

Novinarima se obratio i glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić koji je objasnio zašto je stavio mandat u mirovanje.

”Mišljenja sam da ne mogu jednako kvalitetno obavljati dvije funkcije. U dogovoru s predsjednikom stranke sam rekao da ako budem izabran na listi za Sabor da ću dati mandat u mirovanje. Ja sam operativac i volim operativno raditi. Da bi stranka mogla funkcionirati odlučio sam staviti mandat u mirovanje da se posvetim stranci”, kazao je Brkić.

Upitan vidi li se na nekoj funkciji u vladi Brkić kaže kako nije sposoban obnašati tri funkcije te dodaje da će raditi sve stvari koje su pred njim u stranci.

O Vijeću za suradnju kaže kako će to biti politička potpora vladi.

Član Vijeća za suradnju Ilčić kaže da će se u srijedu odlučivati o zamjenicima ministara, a možda odmah i o uvođenju državnog tajnik.

HDZ-ov član u tom Vijeću Milijan Brkić zamrznuo je svoj zastupnički mandat, a zamjena će mu biti HDZ-ovac Leon Žulj.

Također, iz Sabora odlazi i HDZ-ov Davor Miličević, a u zastupničkim klupama zamijenit će ga HSS-ov Davor Vlaović, čime se počinje ispunjavati koalicijski dogovor između HDZ-a i HSS-a o tri zastupnika koja bi HSS trebao imati.

Ines Strenja Linić (Most) rekla je kako će se na sastanku dogovoriti o načinu biranja zamjenika i pomoćnika ministara, te o natječajima za biranje čelnika javnih poduzeća. Naglasila je da su namjerno htjeli da Vijeće ima parni broj članova kako bi se sve odluke donosile zajedničkim dogovorom i kako bi iznjedrili što kvalitetnije ljude i što brže započeli s radom. Ona smatra da se imena zamjenika ministara mogu znati za tjedan do dva dana.

“To je velik posao, treba odmah krenuti u to jer je rok počeo teći otkad smo formirali Vladu i vrijeme neće biti na našoj strani. Trebamo se što prije posložiti”, rekla je Strenja Linić.

Pronatalitetne mjere što prije

Na upit kada će doći na red predizborna obećanja, kao npr. tisuću eura za svako novorođeno dijete, odgovorila je da se pronatalitetne mjere trebaju početi provoditi što prije, no osim novca koji se potroši, majkama treba omogućiti da zadrže svoje prihode dok se brinu o maloj djeci kako bi se lakše odlučile na rađanje. Uz to, majkama trebaju biti dostupni dječji vrtići, a mladim parovima bi se trebalo omogućiti zapošljavanje i povoljnije stambene kredite. “To je previše kompleksna priča da bi se riješila samo s tisuću eura. To je jedan od prioriteta koje Vlada mora početi planirati i odraditi do ljeta”, kazala je Strenja Linić.

Demo nije kandidat za ministra branitelja

Član Vijeća Miodrag Demo, upitan o privatnom sastanku predsjednika Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i jedan od vođa prosvjeda pred Ministarstvom branitelja Josipa Klemma i bivšeg ministra branitelja Predraga Matića, rekao je kako mu je” lijepo vidjeti hrvatske branitelje da se druže zajedno”.

“To je lijepa poruka i tako treba nastaviti dalje. Hrvatskoj treba optimizma, a ne podjela. Treba raditi i pokrenuti zemlju”, kazao je Demo. Izrazio je nadu da će se uskoro znati ime novog ministra hrvatskih branitelja, te demantirao da je on kandidat za tu funkciju niti da zna ime kandidata za ministra.

Članovi novoosnovanog Vijeća za suradnju

Podsjećamo, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić potvrdio je u petak da je imenovano Vijeće za suradnju sukladno sporazumu koji je njegova stranka potpisala s Mostom i strankom Milana Bandića, no u njemu će, umjesto prvotno predviđenih 14, sjediti 16 članova.

Mostovi članovi novoimenovanog Vijeća su predsjednik Kluba zastupnika Mosta Ivan Kovačić, poduzetnik i stručnjak za energetiku Ante Čikotić, zastupnica Ines Strenja Linić, zastupnik Miro Bulj, pravnik Dario Čehić, poduzetnici i članovi Nacionalnog vijeća Mosta Bruno Iljkić i Ladislav Turčinović, te zastupnik Miroslav Šimić.

Iz Domoljubne koalicije u Vijeću su HDZ-ovi Brkić, politički tajnik Tomislav Čuljak, potpredsjednik stranke Damir Jelić i predsjednik Kluba zastupnika Ivan Šuker, dok su iz drugih koalicijskih stranaka u to tijelo ušli Ladislav Ilčić, Pero Ćorić, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, te glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić.

Više o reakcijama na novo Vijeće smo izvještavali OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.