Vijeće za suradnju o zamjenicima i pomoćnicima ministara

Vijesti 04. velj 201610:45 > 10:48
Patrik Macek/PIXSELL

Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta sastat će se u četvrtak navečer u Hrvatskom saboru i razgovarati o kandidatima za zamjenike i pomoćnike ministara.

Vijeće će se, kako se doznaje, sastati u 18 sati.

 Nakon prvog sastanka u srijedu, koordinator Vijeća za suradnju Ivan Kovačić iz Mosta kazao je kako su od Domoljubne koalicije i Mosta dobili prijedloge kandidata za zamjenike i pomoćnike ministara, te će navečer početi razgovarati i usklađivati imena. 

 Izvijestio je da su on ispred Mosta i Milijan Brkić u ime HDZ-a izabrani za koordinatore Vijeća za suradnju.

Kovačić je pritom odbacio medijske napise da je Vijeće za suradnju “nadvlada ili vlada u sjeni” te istaknuo da je riječ o savjetodavnom tijelu. “Bit ćemo samo politička volja koja će omogućiti što lakši rad Vlade”, poručio je. 

 Kovačić vjeruje da će se sve u vezi s novim zamjenicima i pomoćnicima ministara ‘posložiti’ za sedam do deset dana, jer moraju ustrojiti kabinete ministara i zamjenika. Dodao je i da se zamjenici ministara neće birati javnim natječajem, nego samo čelnici javnih poduzeća. 

 Vijeće za suradnju, sukladno sporazumu koji je Domoljubna koalicija potpisala s Mostom i strankom Milana Bandića, ima 16 članova. 

 Iz Domoljubne koalicije u Vijeću su HDZ-ovi Milijan Brkić, politički tajnik Tomislav Čuljak, potpredsjednik stranke Damir Jelić i predsjednik Kluba zastupnika Ivan Šuker, dok su iz drugih koalicijskih stranaka u to tijelo ušli Ladislav Ilčić iz Hrasta, Pero Ćorić iz HSP AS, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, te glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić.

 Mostovi su članovi predsjednik Kluba zastupnika Ivan Kovačić, poduzetnik i stručnjak za energetiku Ante Čikotić, zastupnica Ines Strenja Linić, zastupnik Miro Bulj, pravnik Dario Čehić, poduzetnici i članovi Nacionalnog vijeća Mosta Bruno Iljkić i Ladislav Turčinović, te zastupnik Miroslav Šimić.