'Od rata nisam vidio tako prljavu propagandu kao na HRT-u'

Vijesti 06. lip 201621:03 > 21:14
N1

Gost Pressinga sa sa Sašom Cvetojevićem bio je Thomas Bauer, direktor i suvlasnik Grizli komunikacija.

Osim engleskog, kažu neki iz PR struke da su i cijene u spornom ugovoru kriminalne. Za poimanje struke iznimno niske. Pričalo se i da ste za Most radili po niskim cijenama.

“Mi smo za Most odradili i PR i oglašavanje i sve je bilo dobro ocijenjeno. Organizirali smo i izbornu noć koju su novinari ocijenili sjajnom. Cijene su doista bile iznimno niske. Mi smo njima prišli kad su mislili da će dobiti par mandata. Na kraju znamo kako je to završilo. Oni nisu SDP ili HDZ što se novca tiče. Znate da sam ja libertarijanac u ekonomskom smislu i odnosi i dogovori dvije odrasle osobe se ne tiču nikoga drugoga. Cijena je plod više faktora. Kad su u pitanju usluge vi možete biti fleksibilni. Ja bih za Most valjda radio i besplatno. Hrvatska je kuća koju moramo graditi od temelja. Prije ću uložiti u Most, u priču u koju vjerujem.”

“Mi nismo članovi HUOJ-a, ali cijenimo i poštujemo njihove stavove. Mi smo na njihove upite odmah odgovorili. I sudu časti HUOJ-a. Mislim da smo mi apsolutno čisti.”

Zašto strani klijent treba vas kao PR agenciju i zašto traži baš ministre Mosta?

“Austrijanci su pametni i svhvaćaju da je Most jedna alternativa. Tvrtka koja je radila procjenu tog zemljišta i misteriozno procijenila da je ona četiri puta jeftinija ima sjedište na istoj adresi kao i SDP. Mi ćemo i dalje plasirati tu priču.”

Kažete da će krađa dokumenata biti veliki skandal i u Austriji. Što po vama to znači?

“Jednostavno. Dobili smo informacije da će alarmirati organe u Austriji. To nije prvi put da su prevareni. Navikli su da ih Hrvati varaju. Došli su obaviti posao i zaraditi, a na kraju su prošli bosi po trnju.”

Navodi se i kupovanje gostovanja u emisiji Otvoreno. Kako je moguće da se u ugovoru spominju konkretne emisije na javnoj televiziji.

“Taj dio ugovora je copy/paste iz radne strategije. Oni se žele na neki način osigurati, da ne izgube novac. Strategija je nabrajala medije kroz koje bi to moglo biti plasirano. Navedeni su primjeri medija gdje bi to bilo. Piše i “u emisiji tipa Otvoreno”. HRT je tu odigrao prljavu ulogu. Ja od rata nisam vidio takvu primitivnu propagandu. Primamo informacije da je na HRT-u potpuni prolom. Sama činjenica da je na kraju izašao nepotpisan ugovor činjenica je da je bilo pritiska na medije. Ja bih htio znati od koga. Mislim da je bilo jasno da je Otvoreno primjer emisije, a oni to naprave tako.

Za vrijeme prošle Vlade Milanović je zabranio da se radi s PR agencijama. Otkud taj krimen agencijama? Objasnite što Vi radite i gdje su granice između PR-a i lobiranja i sukoba interesa?

“Ja se ne bavim lobiranjem niti znam puno o tome, ali u Bruxellesu, Washingtonu, postoje vojske lobista. To što u Hrvatskoj to nije regulirano, to je nešto drugo. Mi smo prije Mosta radili jednu općinu za SDP i jedan gradski HDZ. Most nam je praktički prvi pravi politički klijent. Pa sve ove informacije protiv nas su plasirane preko PR tvrtki. Tu konkretno mislim na Damira Jugu, koji je i savjetnik Tomislava Karamarka.”

Kako se takve stvari plasiraju u medije?

“To za nekoga rade PR agencije. Očito je netko dogovarao da ta priča izađe u medijima. Takve smo mi informacije dobili. I neki bivši obavještajci, to su nam isto rekli.”

Zastupnik HDZ-a Škorić jasno je rekao da je riječ o korupcijskoj aferi. Gdje je tu korupcija?

“Ne znam gdje, to njega morate pitati. Htjelo se nešto izjednačiti s aferom ‘Konzultantica’. Tamo se radi o ogromnom skandalu. Radi se o milijardama, o državnom vlasništvu nad strateški interesnom kompanijom. Naši papiri su pravno bezvrijedni. Niti smo primili novce niti potpisali ugovor. Čak i da je ugovor potpisan to ne bi bilo ništa krivo. Što se ‘Konzultantice’ tiče, da je Karamarko odmah rekao o čemu se radi to još bilo probavljivo.”

Škorić je rekao da treba provjeriti i to da ste vi radili i s SDP-om.

“Radili smo na općinskoj razini oglašavačku kampanju s SDP-om, ali radili smo i sa strankom gospodina Škorića. Mi smo na našoj stranici detaljno objavili listu klijenata.”

Smatrate li Anu Karamarko kolegicom? Ona se bavi PR-om.

“Ne znam čine se bavi. Može se baviti čime želi, ali kad je ona supruga prvog potpredsjednika Vlade to postaje skandal. To bi bio skandal svugdje u svijetu.”

Osim što ste vlasnik u PR agenciji dugo ste bili i predsjednik Udruge navijača Dinama. Bili ste protiv Zdravka Mamića.

“Moja nogometna, navijačka karijera traje već 30 godina, a Mamić je samo jedna točka u njoj. Ne sramim se svoje navijačke karijere. Ne mogu u jednoj emisiji i protiv Karamarka i protiv Mamića. To bi bilo previše. Ovo što se nama radilo je još prljavija stvar od Mamića. Ovo je viša sfera. On je ipak neki fakin, na neki način s ulice. Za Karamarka to ne bih rekao.”

Što je danas Dinamo?

“Prije mjesec dana je titula proslavljena pred 500 ljudi. Mislim da to samo po sebi govori da Dinamo nije udruga građana. Tko god bio na vlasti mora pravnoj državi i organima gonjenja pustiti da riješe problem, koji se prenio i na reprezentaciju. Mislim da je svima jasno da tu nešto nije u redu.”

Je li Mamiću današnja vlast bolja od prošle?

Prošla vlast je samo pričala, a nije radila ništa. Ja jedino Mostu vjerujem da je protiv Mamića. SDP je samo nešto deklarativno bio, a HDZ niti to.”

Mamića poznate 20 godina i rekli ste da s njim u bilo kojem trenu sjesti i razgovarati. Možete li sjesti s Karamarkom?

“Apsolutno, ja mogu sa svakim sjesti. Mogao bih ga pitati “Tomica zakaj si to napravil?”.

Prvi dio gostovanja Thomasa Bauera u Pressingu možete pročitati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.