Najteži prekršaj nisu baklje, već rasizam i homofobija?

Vijesti 20. lip 201611:10 > 11:14
Ivo Cagalj/PIXSELL/arhiva

UEFA je upoznata s diverzantskim akcijama skupine navijača hrvatske reprezentacije, no najteža stavka kazne koju danas iščekuje zbog nereda u St. Etienneu bit će rasizam.

Iz FARE-a su za Index potvrdili da su njihovi spotteri u sektorima hrvatskih navijača uočili i prijavili isticanje ustaških zastava, keltskih križeva te izvikivanje homofobnih i ustaških pokliča.

Hrvatski navijači koristili su fašistički pozdrav Za dom spremni, a pretpostavlja se da se homofobija povezuje uz povike “HNS pederi”. Bakljadu kojom su prekinuli utakmicu izgrednici su popratili masovnim skandiranjem “cigani, cigani” i “HNS pederi”.

Podsjetimo, uoči utakmice Češke i Hrvatske u St. Etienneu UEFA je hrvatskim navijačima nacrtala i dijelila letke s upozorenjima o ultranacionalističkim simbolima koji su zabranjeni i kažnjivi. Organizatori su stadion oblijepili proglasima o zabrani uporabe ustaških zastava, keltskih križeva i svastike.

Zbog povika “Za dom spremni” tijekom prijateljskih ogleda protiv Izraela i Mađarske Hrvatska je u svibnju od FIFA-e dobila najtežu kaznu u povijesti: 150 tisuća švicarskih franaka te dvije utakmice bez publike. Damir Vrbanović najavio će da će današnja kazna postaviti novi rekord.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.